Тончо Токмакчиев – мераклия да оглави “Сатирата”

Тончо Токмакчиев

  Актьорът Тончо Токмакчиев напоследък редовно се навърта пред кабинета на министър Вежди Рашидов на шестия етаж в Културното министерство. Покрай набезите му плъзнали слухове, че той е едва ли не сигурният фаворит за мястото на Иван Попйорданов, който през последните години оглавява „Сатирата“. Вече е сигурно, че Попйорданов си е подал оставката.

„Наистина ще има рокади – потвърди Красимира Филипова, шеф на „Сценични изкуства и творческо поколение“ в Културното министерство. – Имаме предизвестие от Попйорданов, че напуска. Като мотиви са посочени семейни, чисто битови проблеми.

Никой не го е гонил, даже имаше молби да остане, защото беше успешен директор, но той категорично отказа“, обясни театроведката.

Иван Попйорданов

Според Красимира Филипова би трябвало да се обяви конкурс, но това ще стане чак през септември. От този понеделник, 30 юли, министър Вежди Рашидов е излязъл отпуска.

Заместникът му с ресор „Театър“ Митко Тодоров се връща във ведомството едва в средата на август. Новината за оставката на Иван Попйорданов заварила и тях двамата неподготвени.

Мандатите на театралните директори вече са увеличени от 3 на 4 години. Затова никой не е очаквал трусове насред отпускарския сезон.

В гилдията са силно притеснени, че напористият Тончо Токмакчиев, който се подвизава и като телевизионен продуцент, ще уреди хората си от „Шоуто на Канала“ с роли в „Сатирата„. С това ще остави без хляб щатните актьори от трупата. Освен това Токмакчиев има и частен бизнес и е твърде вероятно да прекарва през фирмата си всички нови проекти. Вече бе писано, че фирмата му „Рекламна мрежа 5“ беше наета от ГЕРБ в предизборната президентска кампания.

Вежди Рашидов

Ако Тончо яхне „Сатирата“, през ръцете му ще минават много пари. Новата система на управление на театрите дава неограничени права на шефовете, като те се разпореждат изцяло и с делегираните бюджети.

В същото време театралните среди тъгуват за оставката на Иван Попйорданов.

„Бай Иван беше много взискателен и даже се опита да махне руския модел от комедиите. Дали постигнатото дотук няма да отиде на вятъра и един от най-посещаваните театри да започне да произвежда евтино шоу?“, питат се водещи актьори от трупата. Те гадаят дали причина за оставката на директора не е синът му Чочо Попйорданов, който отново се предаде на зависимостта си към алкохола.

Според запознати освен Токмакчиев имало и други мераклии за директорския пост.

Професорът от НАТФИЗ Здравко Митков никога не се отказвал. Сред мераклиите е дори актьорът и режисьор Ивайло Христов, който вече провали като директор един театър.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *