Любомир Левчев и съпругата му – за 2 седмици на Хисаря

Любомир Левчев и Дора Бонева

  Любомир Левчев и съпругата му – художничката Дора Бонева, заминават заедно на санаториум. Двамата творци ще възстановяват силите си в Хисаря. „Две седмици ще останем там. Любо претърпя операция, а аз имам артритни проблеми“, обясни нежната половинка на писателя. И допълни, че тази година мъжът й нямало да ходи на вилата им в Родопите, защото така препоръчали лекуващите го доктори.

Изключително любопитна е историята на запознанството на писателя и художничката. Двамата се срещнали за сефте в младежките си години на някакъв излет в Своге. Били голяма компания – все представители на арт средите. Вечерта групата замръкнала в Стара планина. Младежите решили, че ще спят под открито небе. Жените легнали в единия край на някаква поляна, мъжете – в другия. Да, но на Левчев му се искало да е по-близо до Дора. Затова изчакал останалите да заспят и се промъкнал към нея. Легнал на тревата до дюшека и, взел намиращата с в близост ръка и започнал да я гали. Оказало се обаче, че е сбъркал дамата. Ръката, която държал, не била на художничката Дора Бонева, а на друга жена – съпруга на поет.

„Последваха истерични виковe. Заплашваха ме. Заповядваха ми да се върна в постелята на собствения си разум“, споделя спомените си Левчев. И допълва, че никой от компанията не мигнал до края на нощта. Всички се притеснявали да не би дръзкият Любо да извърши нещо още по-скандално.

След този инцидент Дора заявила на Левчев, че не ще повече да го вижда. Няколко месеца по-късно тя обаче се появила на вратата му – бил именият му ден. От този момент нататък двамата започнали да се срещат често.

Дора Бонева е ученичка на Дечко Узунов, припомнят запознати с биографията й. Госпожата е рисувала портрети на Георги Димитров, Апостол Карамитев, Григор Вачков, Атанас Кръстев, Владимир Висоцки, Евгений Евтушенко и други наши и чужди знаменитости. Картините й неведнъж са ставали обект на кражби.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *