Кокошките с най-големи гребени са най-харесвани от петлите и затова сме виновни ние!

Кокошките с най-големи гребени са най-харесвани от петлите

Учените са открили какво влияние има външния вид на кокошките върху петлите, след като установили, че тези с най-голям гребен получават най-голямо влияние.

И по ирония на съдбата за това сме виновни ние хората, с нашето желание за яйца. Група учени от Швеция казват, че нашите методи на отглеждане на кокошки в търсене на перфектното яйце дават по-голямо отражение върху гените от естествената селекция. Предпочитането на кокошките, които снасят повече, поколения наред е повлияло върху размера на домашните птици.

Сравнени с дивите кокошки от джунглата, домашните имат по-големи гребени и по-плътни кости. Това повлиява носливостта, защото костната тъкан предоставя калций за черупките на яйцата, така че колкото по-голяма костна маса има кокошката, толкова повече яйца носи. След като намерили ясна корелация между размера на гребена и костната маса на пилетата от кръстоска между червена кокошка от джунглата и домашна, учените провели проучване, при което пилетата били кръстосвани за няколко поколения.

Красавица

То този начин геномът им бил разделен на все по-малки участъци, които позволяват да се установят функциите на отделните гени. В осмото поколение, учените открили участъци, които оказвали силно влияние върху теглото на гребена, но също и върху плодовитостта и костната маса. Открили два гена, които едновременно оказват влияние на няколко характеристики.

С регулацията на образуване на хрущяла те влияят на гребена, растежа на костите и носливостта. В природата гребенът е пример на сексуален атрибут. Индивидите, най-често мъжките, с най-впечатляващи атрибути са предпочитани от женските и имат най-многобройно поколение. При домашните животни, половата селекция, подобно на естествената е загубила ролята си с намесата на човека.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/VWB63Dg8tNE

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *