Замъкът в Бран съживява легендите за граф Дракула

Замъка в Бран

  Замъкът в Бран, който се свързва със страшния вампир граф Дракула, е сред топ атракциите в Румъния. Истината обаче е, че историческата личност Влад Цепеш Дракула почти няма нищо общо с крепостта. Според преданията той е прекарал тук едва няколко нощи. Романът на ирландския писател Брам Стокър „Дракула“, в който влашкият владетел е главен герой кръвопиец, създава вампирския ореол на това място.

Граф Дракула

Другата особа, с която е свързан замъкът в Бран, е румънската кралица Мария, която е внучка на британската кралица. Виктория по бащина линия, а по майчина – на руския император Александър II. Мария е кралицата, построила двореца в Балчик. Замъкът в Бран й е подарен след 1918 г. от населението на близкия град Брашов. Комунистите го национализират, но през 2006 г. историческата постройка е реституирана от нюйоркския архитект Доминик фон Хабсбург и неговите сестри. Те са деца на принцеса Иляна, любимата дъщеря на кралица Мария. Днес замъкът е музей на историята и средновековното изкуство и показва колекция от мебели на румънския кралски двор, а също оръжия и брони, както и други интересни експонати от XIV-XIX век. Бран е построен през XIV век от жителите на Брашов, за което те са освободени от плащане на данъци към хазната в продължение на няколко века. По това време се смята за една от перлите на унгарската корона. През XV век са добавени още две отбранителни кули.

Според легендите в крепостта е нощувал Влад Цепеш Дракула по време на походите си, а околните карпатски гори били любимото му място за лов. Други предания гласят, че турците са измъчвали влашкия княз в подземията на твърдината. Замъкът се издига на върха на скала и има необичайна трапецовидна форма. Мястото е специално избрано – крепостта е построена, за да пази важен търговски път между Влахия и Трансилвания. От върха на скалата се вижда като на длан цялата околност.

Въпреки че е направен, за да защитава областта, основната роля на замъка Бран е бил друга. Той е действал като митнически пост на границата между Трансилвания и Влашко. Търговците, които са преминавали оттук, са плащали данък от 3% върху цената на стоките. Според документите в крепостта е имало гарнизон от 24 войници. Военното значение на замъка изчезва през XIX век. В същото време митниците са преместени на друго място и така губи и икономическото си значение.

Мебелите на кралица Мария

Бран е типична военна крепост, изградена на четири нива. Те са свързани с главозамайващи вити стълби. Залите и коридорите на замъка образуват тайнствен лабиринт. Във вътрешния двор има кладенец, който води към мистериозни подземни помещения.

През вековете Бран е имал много собственици. Първо принадлежи на феодала Мирча Стария. По-късно е предаден на жителите на Брашов, които след обявяването на Велика Румъния, го подаряват на кралица Мария. Така й благодарят за това, че е успяла да присъедини Трансилвания, Бесарабия, Буковина и части от Банат, Кришана и Марамуреш. Веднага след това чешкият архитект Карел Лиман превръща замъка в красива резиденция.

След като наследниците на кралица Мария си връщат двореца през 2006 г., официално го обявяват за продажба. В момента съдбата му продължава да е неясна. Румънските власти се чудят как да си го върнат, защото замъкът в Бран от години е визитната картичка на туризма в страната. Кметството в Брашов дори преговаря за кредит с австрийска банка, за да опази историческата забележителност, която всъщност е построена от неговите граждани.

 

Кръвопиец или герой

Влад Цепеш е княз на Влахия и ръководи румънската съпротива срещу турското нашествие през XV век. Според едни е герой, според други психопат, който набучвал на кол своите врагове, откъдето е и прозвището му – Цепеш. Единственият му автентичен портрет е запазен в замък, близо до Инсбрук. На него е със силно изпъкнали очи. Според едни изследователи това е знак за хипнотични сили, но други смятат, че е резултат на базедова болест, от която често страдат жителите на планинските райони. Цепеш е роден в Сигишоара. Баща му е княз Влад Дракул от Ордена на Дракона, който си бил поставил за цел да завладее неверниците и да ги покръсти в християнството. Като в приказките той имал трима синове, но само един от тях се покрил със слава.

 

Тайната на пушеното сирене

Бран е известен със своите пушени сирена. Рецептите им се пазят в тайна и се предават от едно поколение на друго. Край замъка има пазар, на който се опитват и се купуват. Допълнителна атракция за туристите е, че сиренето е опаковано в дъбови кори.

 

Законите на княза

Хрониките разказват, че по време на Влад Цепеш човек е могъл да остави на улицата златна монета и да си я вземе седмица по-късно от същото място. Никой не смеел дори да я докосне. Князът системно прочиствал обществото от антисоциални елементи. Съдът по негово време действал просто и бързо – набивали на кол скитниците и крадците. Твърди се също, че князът имал много лошо отношение към циганите, на които им се носела славата на мързеливци и крадци на коне. Дракула останал в паметта на поколенията с масовите екзекуции. В днешна Румъния мнозина си мечтаят негово съвременно копие да оглави страната.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *