В параклиса „Св. Пантелеймон“ Илия Луков прогонил магия, която тегнела над него дълги години

Параклисът „Свети Пантелеймон" в пловдивското село Мирово

  Повече от десет години вече, хора от цялата страна се събират в параклиса „Свети Пантелеймон“ в пловдивското село Мирово. Там се случват чудеса. Многобройни са случите на изцерени, на спасени от черни прокоби, и на измолили спасение от мъките си хора.

Още в миналото, мястото било известно с голямата си лечебна сила. Там, където е построен храмът, някога е имало малък параклис, до който бликал чудодеен извор. С тази лековита вода свещеникът къпел болните, като им четял молитви за здраве.

Когато станало най-голямото земетресение у нас през 1928 г., известно като Чирпанското, свещеникът, 9-годишно дете и неговият баща загинали. Според легендата, преди 10 години чирпанлийката Щерона Ваклушева се разболяла тежко и след няколко операции, решила да вдигне църква на същото място, където преди столетие имало параклис с лечебен извор.

Илия Луков

Мълви се, че посетилите го веднъж идвали и втори път, защото мястото, където бил построен храмът, излъчвало силна положителна енергия.

„Не питаме хората защо идват. Ясно е, че щом са тръгнали да търсят спасение от светите места, си имат сериозни проблеми. Най-често тук нощуват бездетни жени. Идват и майки с пеленачета, разказват историите си, а те в повечето случаи са все едни и същи – заченали месец-два след като се молили в параклиса и после отново се връщат, за да измолят светията за отърване от някоя друга болежка“, разказва възрастна жителка на селото.

Тя е убедена, че водата тук е целебна, но според нея всяка икона на Свети Пантелеймон имала чудодейна сила. Образът на закрилника на болните сбъдвал съкровени желания и имал способността да изцерява.

„Това е храмът на Иван Костов. Той го нарече Свети Пантелеймон на името на светията лечител, и ми дари 10 000 долара, за да го построя. Самият той имаше проблеми с кръвта и след като оздравя, направи щедрото дарение. Много нелечимо болни търсят тук спасение, но не знаят, че всички болести идват от злите помисли. Една изречена дума може да порази човек като стрела. Често си внушават, че имат направена магия. Добра магия няма, магията е само лоша – за смърт, болест. Тя е в състояние да те застигне дори на края на света, без значение, че е пусната в някой кладенец в България например. Има много злокобни послания, толкова са силни, че поразяват във времето напред цели поколения.

Щерона Ваклушева

Виждала съм на една и съща къща в Костенец да са окачени 9 некролога. Горките хора искаха да си продадат имотите, но не можеха, понеже всички купувачи мислеха, че там има някакво проклятие“, споделя Щерона.

След като чул за чудесата, които стават в „Свети Пантелеймон“, изпълнителят на „Рожба да отгледаш“ Илия Луков купил камбана за църковната камбанария. Самият той не вярвал в бабини деветини, докато не се убедил сам, че има направена магия. В рода му имало голяма смъртност. Една година преди Луков да се роди, в семейството му починала неговата сестра. От мъка родният му баща се пропил. За капак зложелатели пуснали слуха, че Илия лъжел, че е сирак, за да разчувства хората, да печели симпатиите им и да прави кариера. След като станал популярен с песните „Сиромах съм“ и „Мъжка молитва“, всяко лято, когато се чествал светията, Луков пристигал в Мирово, за да се включи в храмовия празник с няколко свои изпълнения.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *