Шведите искат да купуват наш боклук!

идва ли краят на тази гледка

Това може да се окаже решение на нашите проблеми с извозването на боклука от градовете. Скандинавците искат да купуват отпадъци от България, Румъния и Италия, за да произвеждат енергия.

Програмата на скандинавската държава за производство на електроенергия от боклук се оказва изключително успешна. Но неочаквано скандинавците се сблъскали с един много странен за нас и неочакван за тях проблем, а именно, че има липса на достатъчно отпадъци за прегаряне.

Защото шведските боклучари са толкова ефикасни, че едва 4% от боклука на скандинавците стига до сметищата, смятат от Шведската служба по чистота и контрол на отпадъците.

родно бунище

Така те са изправени пред дилемата да внасят боклук от вън. За целта ще им трябва, по груби сметки, около 800 хиляди тона смет годишно. А досега Норвегия плащала на Швеция да иззема боклука й.

Този път шведските амбиции са насочени към България, Румъния и Италия, като евентуални износители на боклук, признава Каталина Остлунд, която е главен консултант на агенцията за опазване на околната среда. Според тях ние изключително много разчитаме на сметищата, което е много неефикасно и вредно за околната среда.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/g9YNXLlMq5M

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *