Защо има гейове?

Докато женската сексуалност изглежда по-непостоянна, учените предполагат, че мъжката хомосексуалност е вродена, непроменима и силно генетично повлияна черта.  Но като се има предвид, че тя не насърчава типът секс, който е необходим, за да се осъществи възпроизводство, а именно сексът с жени, и по-този начин сама намалява шансовете си да бъде генетично предавана, тогава защо изобщо има гейове? Отговор на този въпрос е даден наскоро от ново изследване, проведено в Италия. За няколко години било установено, че майките и лелите от майчина страна на гейовете, имат значително по-голямо потомство от тези на нормалните мъже. Тези резултати подкрепят теорията,  според която генетичните фактори , определящи хомосексуалността при мъжете, също увеличават и реподуктивността на жените, роднини по майчина линия на тези мъже. Никой не знае със сигурност кои са точно тези гени, но поне един от тях се намира в Х хромозомата.

Мъжките индивиди наследяват една Х хромозома и ако тя съдържа този ген, мъжът има вероятност да е гей, а неговата майка и нейните роднини – да имат голямо потомство. Ако момиче наследи хромозомата, тя самата може да не е хомосексуална, но да предаде гените в потомството си, на своите синове. Но как всъщност „ генът на хомосексуалността” може да направи жените по-продуктивни? Според ново проучване, изглежда генът прави жените, които го притежават по-привлекателни за мъжете. Според учените, високата продуктивност няма нищо общо с удоволствието от секса, нито с изневерите. Установява се, че майките и лелите на гейовете имат предимство пред тези на хетеросексуланите мъже по няколко причини:  те са по-плодовити, имат по-малко гинекологични усложнения по време на бременността, по-екстровертни, по-забавни, щастливи и отпочинали, имат по-малко семейни и социални проблеми. С една дума, те са идеални за мъжете.

Привличането и изборът на най-добрия мъж прави възможно тези жени да имат голямо потомство, казват учените.  Разбира се, съществуват и други фактори, които имат значение за формирането на сексуалната ориентация. Влияние има околната среда, степента на излагане на определени хормони в матката. Но колкото до това защо генетичните фактори съществуват, за да правят мъжете гейове, изглежда, че те правят и жените по-привлекателни за другите мъже.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *