Похитения от “Наглите” бизнесмен Борислав Атанасов организирал трафика на дрога с яхти за Испания

Евелин Банев - Брендо

  Поредната огромна кокаинова пратка по море от Южна Америка за Европа, която бе заловена от испанските ченгета – хванатите в Атлантическия океан два български платнохода с 500 килограма кокаин, е била координирана от наша страна от станалия печално известен като една от жертвите на „Наглите“ бизнесмен Борислав Атанасов.

Източник от службите за сигурност разкрива, че 37-годишният мъж, известен с прякора си Боби Мекото, който до неотдавна действал под шапката на кокаиновия крал Евелин Банев – Брендо, в близките дни ще бъде арестуван и екстрадиран в Испания заради засечена негова активна кореспонденция със задържаните 3-ма българи и една знойна красавица на палубите на двете кокаинови платноходни яхти.

Преди дни чрез сътрудничеството на полицията в Испания с британските служби за борба с организираната престъпност бяха атакувани два платнохода в Атлантическия океан в близост до Канарските острови. Единият бил на борда с 500 кг кокаин, скрит под палубата на яхтата, а другият е бил подготвен за прехвърлянето на стоката, чиято крайна точка за разтоварване е в северозападната испанска област Галисия.
Платноходи бяха задържани в Пас Палмас, Канарските острови. Според генералния директор на полицията Игнасио Косидо, разбитият наркоканал е функционирал от няколко години и е контролиран от българи, които наемали „мулета“. Засега е известно, че един от босовете на международния наркоканал от наша страна е екстрадираният в Италия мафиотски бос  Евелин Банев – Брендо.

Румен Анастасов - Козела

На какво ниво в международната гангстерска йерархия за трафик на кокаин по море е Борислав Атанасов – Боби Мекото, засега никой не се наема да твърди, но според достоверни източници над него в схемата действат пловдивчанин с прякора Румен Козела, както и варненски мафиот, наричан Бацата. И двамата гангстери навремето минаваха за приближени на боса на ВИС-2 Георги Илиев. След убийството на Главния сподвижниците му Румен Козела и Христо Бацата опитаха да легализират бизнеса си и даваха вид, че отдавна са се отдръпнали от международните наркоканали.

Що се отнася до Борислав Атанасов – Боби Мекото, той бе отвлечен от „Наглите“ на 23 юли 2009 г. и държан в плен цели 15 дни. Едва след като половинката на Боби Мекото Антоанета плати откуп от 500 000 евро за живота на „добре облечения бизнесмен“, той бе пуснат на свобода. Неотдавна част от извергите, отвличали баровци срещу откуп, бяха осъдени за общо 13-те отвличания, извършени през годините.

Борислав Атанасов – Мекото, заедно с Мехмед Чакър обаче бе единственият от жертвите на Прокопи Културиста и компания, който не пожела да говори с медиите и да разкаже в подробности поради каква причина е бил похитен от разбойниците. Неофициално се мълви, че отвличането на Боби Мекото е извършено по поръчка на Алексей Петров – Трактора и е целяло да дестабилизира наркоорганизацията на Евелин Банев – Брендо.

Самият Банев бе пребит от маскирани биячи с тръби, които нападнаха журналиста Огнян Стефанов пред ресторант „Кипарис“ в София. Мнозина антимафиоти са на мнение, че Трактора е опитвал да завземе част от наркотрафика на Банев и да принуди разбойника от Тополовград да се отчита на негови хора в ДАНС.

Борислав Атанасов – Боби Мекото има в досието си няколко гангстерски прояви, като още след отвличането му от МВР извадиха списък с негови криминални регистрации за автокражби, грабежи и притежание на взривни вещества. От полицията разкриват, че Мекото е лежал година и половина в затвор в Германия за източване на банкови сметки, както и по подозрение, че участва в трафик на дрога, организиран от съдружника му Александър Торбов.

На 22 май 2001 г. Александър Торбов, заедно с нигериеца Нана Онума и сириеца Махмуд ал Саид, купува огромно количество кокаин от Бразилия. След това дрогата се предава на специално изпратени „мулета“, които с полети през Амстердам и Франкфурт я доставят в София. Александър Торбов и сподвижникът му Борислав Атанасов – Мекото, които за по-малко от 2 месеца вкарват в Европа над 90 килограма кокаин. Организацията се разпада след залавянето на няколко българи на летища в Европа, сред които са българският гражданин с австрийски паспорт Гриша Григоров, Кирил Ваклев, Красимир Йосифов и Сокол Михайлов.

Въпреки тази афера Александър Торбов и Боби Мекото се измъкват безнаказано от правосъдието, а сподвижниците им от Нигерия и от Сирия се изнасят от България. Впоследствие Боби Мекото и Александър Торбов основават строителни фирми, една от които е дружеството „АКБ Проперти“.

„Престъпното дуо работи за Евелин Банев – Брендо от доста време насам, а кокаиновият внос от Южна Америка към Европа с участието на българи никога не е спирал. Просто схемата бе променена и дрогата започна да се вкарва не през летищата, а по море“, смятат от службите за сигурност.

Според тях в България съществува стройна гангстерска система за внос на големи количества кокаин, в която замесени са над 200 нашенци на всякакви нива. Освен името на публично известния Евелин Банев – Брендо се спрягат имената на висаджийските босове Румен Козела и Христо Асенов – Бацата, на босовете от СИК братя Маргини, както и на могъщи варненски гангстери. В системата имало и хора, които по принцип се ползват с репутацията на сериозни бизнесмени и медиите не ги свързват с криминални сделки.

„Парите, които се вадят от дрога, са толкова големи, че в последната година с трансфер на наркотици взеха да се занимават и хора,които до преди това не са пресичали даже на червен светофар“, коментира висше ченге.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *