„За“ или „против“ силикона в продуктите за коса

Много се коментират козметичните продукти за красота и грижа за косата, които съдържат силикони и за възможните негативни ефекти от тях.

силикон

Силиконът е химическа съставка, неорганичен полимер, чийто основни елементи са силиция и кислорода. Има различни варианти и разнообразни приложения. Много се употребява в козметиката и се среща в ежедневните продукти като шампоани, балсами и лакове за коса.

Срещу косопад и оплешивяване – лосионът „Ефект- 2“. ВИЖ ТУК

Мненията са много различни. Според някои силиконът е много подходящ, за да имаме блестяща и копринена коса, докато други твърдят, че увреждат косата. Нека разгледаме как действа тази съставка, за да сме наясно какво решение да вземем.

Силиконът създава вид защитен слой върху космите, като изглажда несъвършенствата. Резултатът е мека коса, без пърхут, с връхчета в добро състояние и пълна с блясък. Защитният слой предпазва косата от вредните външни фактори – студ, горещина, вятър и др.

Изглежда на пръв поглед, че няма проблем със силикона. Има обаче някои проблеми, странични ефекти. Силиконът покрива косъма само отвън, но отвътре не действа. Една чуплива коса може да изглежда чудесно на външен вид (не за дълго обаче), докато отвътре е увредена. Този защитен слой, толкова полезен в началото, може да се превърне в проблем, тъй като се превръща в бариера за достигането на кислорода до косъма. Пречи на естествената влага, от коятосиликон1 се нуждае косъма, и възпира поемането на необходимите хранителни вещества.

Какво да правим?

Като цяло, употребата на продукти със силикон не е опасно за здравето. Той не уврежда косата, само я покрива. Но в даден момент ще трябва да спрете употребата на такива шампоани и балсами – например, ако си правите хидратиращи процедури, подхранващи или ревитализиращи. Серумите за защита от висока температура също са необходими, ако използваме преса – силиконът ще пази косъма от високата температура.

Друг важен въпрос е какъв тип силикон съдържат продуктите ви. Четете състава. Някои от най- използваните са: диметикон, циклометикон, силоксан, циклохексасилоксан. Съставки, които завършват на cone и xane са силикони. Един от проблемите при употребата на силиконите е трудното им премахване. Понякога, остатъците от тази химическа съставка са причината косата ви да е без блясък, въпреки че в началото ви се е отразявал чудесно. Ако забележите такъв проблем, пробвайте с продукт, който съдържа силикон, разтворим във вода (с представка peg).

Може да прибегнете до временно анти- силиконово средство, като използвате почистващ шампоан и смените някои от продуктите си с натурални еквиваленти. Подобрение ще забележите след няколко месеца. Иска се време да се изчисти силикона и в началото ще ви се струва, че косата ви изглежда още по- зле. Всъщност не е така. Бъдете търпеливи, докато косата ви се изчисти от слоя.

Заключение: Силиконът не е нито вреден, нито полезен. Зависи от конкретните нужди на косата ви, от общото й състояние. Използвайте умерено продукти с високо съдържание на силикон, като правите почивки, в които се изчиствате.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *