Има ли разлика между косопад и оплешивяване?

Хората често смесват понятията косопад и оплешивяване. Всъщност те са доста близки и взаимно свързани, но все пак има някои съществени различия. Основното от тях е, че оплешивяването е само една част от проблемите с косата, често тежка и трудно лечима.

ТОП продукт срещу косопад и оплешивяване „Ефект – 2”

косопад и оплешивяване

Специалисти припомнят, че е нормално на ден да губим между 50 и 150 косъма. Ако количеството се завиши по някакви причини тогава говорим за косопад, а когато се получат големи и напълно олисели петна – за оплешивяване. В първия случай симптомите биха могли да изчезнат от само себе си само след няколко месеца, докато при втория това е почти невъзможно.

Основният причинител на оплешивяване е наследствения косопад (андрогенна алопеция). В науката са описани няколко основни модела.

  • Косата се отдръпва от челото назад, оформяйки релеф с формата на буквата „М”
  • Започва от темето и се разпространява, докато остане окосмение само по тила и покрай ушите
  • Едновременно и от двете страни

Дължи се на завишеното количество дихидротестостерон в скалпа, който е производна на мъжкия хормон тестостерон. Това вещество възпрепятства работата на космените фоликули, те не могат да доставят необходимите за живот вещества и в крайна сметка космите умират, а на тяхно място не се появяват нови. Наблюдава се при мъже и жени.

Други причинители на косопад и оплешивяване могат да бъдат приемът на лекарствени средства (химиотерапия, противозачатъчни, др.), неправилният начин на живот, стресът, различни болести, промяна в нивата на хормоните (бременност, раждане, менопауза).

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *