Детски косопад

Въпреки че малко хора могат да си го представят, косопад при децата е доста разпространено явление. В световен мащаб именно това медицинско състояние е виновно за цели 4% от посещенията в педиатричен кабинет.

„Ефект – 2“ срещу косопад и оплешивяване

детски косопад

Специалистите признават, че детският косопад може да доведе до много драматичен ефект. За щастие в 99% от случаите може да бъде излекуван, ако навреме се постави точната диагноза. Казано с други думи – не чакайте да стане страшно, преди да потърсите помощ от педиатър или дерматолог. Отидете на преглед още при първите признаци и не отлагайте.

Чести причини за детски косопад

Tinea capitis (трихофития). Това е заболяване, което се причинява от повърхности гъбични инфекции на скалпа, веждите и миглите, атакува космените фоликули. Лекува се с медикаменти в продължение на няколко седмици.

Алопеция ареата. Започва с внезапна поява на овални или кръгли олисели петна. Оголените зони са напълно плешиви и хлъзгави, в доста случаи се появяват буквално за една нощ, но може и в продължение на няколко дни. Смята се, че алопеция ареата се причинява от срив в имунната система, при който организмът атакува космените фоликули.

Травми. Те са друга често срещата причина за косопад при децата. Понякога травмата е причинена от удар по време на игра, но понякога заради прическата – твърде стегнати плитки, пони опашки и др. Триенето и удрянето на главата в таблата на леглото по време на сън, също може да доведе до това, както и различните видове изгаряния.

Трихотиломания. Или навика да се скубе и дърпа косата. Трихотиломанията е смятана за обсесивно – компулсивно разстройство, което за нещастие се лекува доста трудно. При него пациентите просто се чувстват длъжни да скубят косата си, независимо дали го правят съзнателно или не. Може да я разпознаете по накъсаните косми върху детската глава.

Телоген ефлувиум. Също доста честа причина за детски косопад. Установява се след медицински преглед и е пряко свързано с жизнения цикъл на косъма. Смята се, че се появява заради изживян стрес – телесен или психически. Това може да бъде прекарана болест, мъка (защо не му купихте онази играчка?), уплаха и др. Хубавото е, че след като последиците от стреса преминат, косата също се възстановява за няколко седмици / месеца.

YouTube Preview Image

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *