Строителният предприемач Николай Миков: Валери Симеонов ме завлече със 124 000 лева! ИНТЕРВЮ

Инженер Миков твърди, че с бившия си съдружник ще разговаря само в съда
Инженер Миков твърди, че с бившия си съдружник ще разговаря само в съда

  Собственикът на телевизия „Скат“ Валери Симеонов дължи 124 000 лева на строителния предприемач от Стара Загора Николай Миков. Това разкрива бизнесменът в скандално интервю. „Каза, че без съд няма да ми даде и стотинка, затова заведох дело срещу него. Не мога да повярвам, че може да ми се случи такова нещо“, споделя огорченият бизнесмен.

Историята на инженер Миков и Валери Симеонов започва с най-добри намерения за проспериращ бизнес, но завършва с раздяла и скандал – типично по български. Преди няколко години двамата основават съвместно фирма, правят усилено окабеляване на Бургаска област, въртят и общи строителни обекти. Всичко върви по мед и масло, докато нещата не опират до пари и плащания. Камъчето на раздора се оказва хотел в центъра на Златоград, за който Валери Симеонов забравил да се разплати с вече бившия си съдружник.

– Г-н Миков, разбрахме, че сте напът да влезете в съдебен спор с бизнесмена и политик Валери Симеонов, който е собственик на телевизия „СКАТ“. Разкажете ни как се стигна дотук…
– С него имахме обща фирма, която създадохме преди няколко години. Тя беше „Проект консулт“ ООД. Бяхме съдружници 50 на 50. Фирмата изцяло се занимаваше с телекомуникации – изграждахме кабелни мрежи на г-н Симеонов. В Бургас той имаше реално подземно трасе от кабели, дълго километър и половина към 2004 г Към 2011-а, когато вече започнаха проблемите с плащанията г-н Симеонов стана най-големият кабелен оператор в Югоизточна България. И това наистина е така. Аз изградих трасетата от Бургас на юг до Ахтопол и от Бургас на север до Свети Влас. Та той, от собственик на мрежа, дълга километър и половина, в момента може би притежава собствена мрежа от 30 километра и едва ли ползва тази на БТК, както правят някои фирми. Тези 30 километра са направени от „Проект консулт“, на която аз бях едноличен управител, защото нямаше как да я управляваме и двамата, тук не ми се ще да коментирам цената, на която се е работело всичко. В един момент стана така, че двамата се разделихме. И като капак на всичко, понеже аз бях лоялен и точен към Валери Симеонов, узаконих и трасетата. През 2011 г. г-н Симеонов купи място в Златоград. И много бързаше да строи.

Хотелът е изграден в старата част на Златоград, където се „изсипва" туристическият поток
Хотелът е изграден в старата част на Златоград, където се „изсипва“ туристическият поток

– Тази сграда в Златоград, която всъщност е хотел, ли преобърна отношенията ви?
– Да, той купи сградата от небезизвестния там г-н Митушев, който държи старата част на града и истински милее за добруването на родопския регион. Строежът си вървеше много добре, докато не дойде ред за плащането. Валери Симеонов започна да се пазари кое колко струва. Уверяваше ни, че определена услуга или материал са на по-ниска цена от тази, която ние обявяваме. В крайна сметка хотелът, над който само птичка може да прехвърчи, бе построен. Валери Симеонов много се притесняваше, понеже разрешението за строеж на този обект е от 2009 г. Тогава е открита строителната площадка.

– От какво толкова се е притеснявал?
– Притесняваше се от кмета Мирослав Янчев, който е от ГЕРБ. Толкова се страхуваше от него, че стигна дотам да праща екипите на „СКАТ“ да го интервюират и записват.

Боеше cе, че разрешенията за строеж ще минават през него, защото хотелът се изгради в Стария град, който е даден под концесия на г-н Митушев. Симеонов се страхуваше, че местните власти ще спрат строителството на обекта. Настояваше да строим бързо, макар че имахме проблеми с изкопната част, с проектите, които бяха в едно състояние, което не искам да коментирам, макар че бяха одобрени от местната община. Но за тях ще разкажат повече моите свидетели по делото, което ще стартира вероятно след 15 септември. Те са присъствали на започването на строежа. Ще извикам дори представителите, от които са купувани материалите, за да кажат цялата истина

А аз не искам нищо друго освен нея.

Валери Симеонов
Валери Симеонов

– Но все пак, вие се съдите и за пари! Какво се случи?
– Започнахме строежа. Започна и да ни плаща. Всичко беше нормално до момента, в който се наложи префактуриране на малка сума, която ни бе преведена на два пъти. Наложи се да му звъня няколко пъти, за да си получим парите. При едно от обажданията притеснено го попитах дали има финансови проблеми. Отговори ми: „Нали знаеш какво е месец октомври 2011 г.?“. На свой ред го попитах: „Какво е?“. Рече: „Нали знаеш партия „Национален фонд за спасение на България“? Тази партия се нуждае от пари, там потъва всичко. А аз в момента, понеже съм затруднен, на 2 пъти ще ти преведа сумата“. Впоследствие разбрах, че това е неговата пария.

– Да разбирам ли, че с парите, с които е трябвало да ви плати, той е създал „Национален фонд за спасение на България“?!
– Не. Той направи реално плащане, но на 2 пъти през октомври 2011-а. Обясняваше затрудненията си с предстоящите избори и подготовката за тях. Проявих разбиране. През ноември ми се обади и рече: „Миков, какво става, бе?!

Гледам досега какви пари съм ти превеждал, виждам сумата – точни са сметките“. Да, ама не. Аз бях построил още един етаж с покрив, заедно с вертикалното укрепване, заедно с нужните технически актове. Трябваше да ни даде за стореното още 100 000 лева. Тогава Симеонов се опъна, че строителството вървяло по 180 евро на квадратен метър. Според договора, подписан с моята фирма, трябваше да ми плаща по 250 евро на квадратен метър. И почна да се пазари за цената която предварително бяхме договорили. В Бургас фирмите строили вече за по 100 евро. Така започна спорът ни. Питах го защо не е избрал бургаска фирма, ами търси мен.

– Какво стана след това?
– През ноември аз го извиках на общо събрание, на което обявих, че не желая да работим повече заедно и искам да си изчистим отношенията, всеки да си тръгне по пътя. Валери Симеонов, в присъствието на моя адвокат, неговия адвокат каза: „Г-н Миков, „Скат“ ООД е фирма, която не дължи на никого пари. Така че си продължете сградата в Златоград. Всичко ще ви се изплати до стотинка!“. Съгласих се. Построих я цялата, само че г-н Симеонов забрави да ми плати.

– Каква сума ви дължи Валери Симеонов към момента?
– 101 500 лева, това е сумата без лихвите. С тях ще набъбне вероятно към 120-130 хил. лева. И понеже аз имах задължения към „Строител“ ЕООД, това е фирмата, от която купувах тухли, цимент, керемиди и други неща, доста се притесних. От тези 100 000 лева, 45 000 трябваше да дам на фирмата за тухлите. В един момент Валери Симеонов избяга, не се появяваше никакъв, по никакъв повод не искаше да плаща. Аз дори опитах чрез кредитна фирма, която без съдебен иск да отиде да разговаря с него, за да се споразумеят. Хората обаче ми звънят и викат: „Този човек ни направи на нищо. Държа се изключително грубо с нас. Заплашил ги и обяснил, че без съд няма да даде парите“. Стигна се дотам, че аз платих 24 000 лева на г-н Христо Петков от „Строител“ ЕООД, вместо да му плати Валери Симеонов. Затова в исковата молба съдя Симеонов за 124 000, плюс лихвата към момента. Имам внесена държавна такса към 7000 лева. През 2011 г., когато почна да ни мотае с парите, аз имах от 8 до 12 работника в Златоград. Той остави работниците без заплати. Аз теглих кредит, за да плащам заплатите на хората. Ето това е Валери Симеонов! Аз вече започнах делата срещу него и ще си ги водя. Всичко, което съм направил за този хотел, е било с честен труд. И този честен труд трябва да бъде възнаграден. Жалко, че на този човек повярваха 131 000 гласоподаватели. Наистина това е много жалко.

– Хотелът в Златоград работи ли в момента?
– Ами Валери Симеонов каза, че няма пари. Като отидох в Златоград видях, че хотелът е измазан дори отвън. Дали работи – не зная. Сигурен съм в себе си и в това, че ще искам пълна счетоводна експертиза на направеното, ако трябва ще мерим метър по метър. Видя се, че по човешки с него не може да се говори, събрал съм доста негови имейли. Не съм очаквал, че човек, който иска да влезе в политиката и има претенции за нещо си, може да постъпва така.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *