Проф. Христо Мермерски: Българинът е умен, защото яде фасул! ИНТЕРВЮ

Проф. Христо Мермерски
Проф. Христо Мермерски

  Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет. Работил е като зам.-генерален директор на „Агропромкомплект“. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон.

Проф. Христо Мермерски– Професор Мермерски, какво е вашето наблюдение за отношението към здравето на днешния българин?
– Има 5-6 неща, които в България не се знаят. Миналата година от инсулт са се разболели 50 723 човека. Половината от тях са починали от инфаркт. Всеки ден по 100 човека се разболяват от различни видове ракови заболявания и половината си отиват. При положение че в 1894 година в България сме имали 2860 столетници, сега имаме 161. Тогава не е имало антибиотици, не е имало лекарства. Всичко природата им е осигурявала. Като прибавиш това, че ние сме най-малко живеещите в Европа, значи нещо е станало с нашия начин на живот.

– Като епидемия ни коси.
– Като епидемия е, защото нямаме правилен режим на хранене. 70% от заболяванията се дължат на престъпен начин на хранене. Ние сме превърнали нашите стомаси в циганска торба в която слагаме всичко. След това ми се обаждат: „Професоре, боли ме стомахът, подува се, имам газове“.

Червена чушка
Червена чушка

– Има ли спасение ?
– Изследване на Световната здравна организация показва, че ако човек консумира 400-500 грама плодове и зеленчуци, тогава вероятността да се разболеем от рак е много по-малка защото в тях се съдържат химични съединения, които унищожават канцерогените в началната фаза на тяхното развитие.

– Кои са най-важните изводи от дългата ви практика?
– Това, с което се занимавам вече 56 години, е кои са здравословните храни и могат ли да ни предпазват от заболяване или да ни лекуват. Искате ли да знаете как да се лекувате и да забавите остаряването, хранейки се със

здравословни храни? Това е темата на последната ми книга. „Как да се лекуваме с целебни билки“ предстои да излезе. Как да се лекуваме със сокове?

Моркови
Моркови

Четвъртото направление на природната медицина отговаря на въпроса как да забавите стареенето, пречиствайки организма си от токсини, тежки метали и други химически съединения.

– Имате книга „Какви са лечебните качества на храните“.
– Там се описани близо 200 храни. Ще ви дам няколко примера. Доматът има три много ценни качества.

Картофи
Картофи

Средно голям домат ти осигурява витамин С за един ден. При това го получаваш в натуралния му вид. Второ, той съдържа витамин А също за един ден. Уникалното е, че съдържа химическото съединение ликотен, което унищожава канцерогените в началната фаза на тяхното развитие. Обаче трябва да го използваш в прясно състояние. В момента, когато го свариш, той вече няма тия качества.

– Яжте плодове и зеленчуци – това е формулата за здравето ни?
– Много често го говорят и лекарите диетолози. Докато аз твърдя,че при всяко заболяване има конкретна храна, която трябва да консумираш. Ако си настържеш едно малко морковче, то ти осигурява витамин С за ден и витамин А за 4 дни. Тези витамини са антиоксиданти. Те не разрешават разрушаването на клетките на базата на свободни радикали. Поливаш настъргания морков с малко зехтин, който съдържа Омега 3 и Омега 6 аминокиселини, които нашият организъм не може да си произведе сам.

Краставица
Краставица

Изстискваш един лимон. Това е уникална храна. Но ако я дадеш на човек, който има язва, гастрит, колит, който има дисбактериоза, последиците са жестоки. Онзи ден имах предаване за картофите. Северните народи не страдат от гастрит, от язва, от колит, не страдат от ракови заболявания. У нас, както казах, всеки ден се разболяват по 100 човека. Там това го няма, защото те консумират картофи.

– Какво му е толкова полезно на картофа?
– Картофът, освен че съдържа много голямо количество витамин С, има и алкална реакция. Това означава, че човек, който е ял нещо люто, солено, кисело, може да го потуши, неутрализира с картофи. Затова северните народи не поднасят хляб, а картофи. В Америка, където съм живял над 10 години, като отидеш в ресторант, ти поднасят сварен картоф, разрязват го на две и слагат малко масълце.

Фасул
Фасул

Да продължим нататък. Орехът, като го счупиш, ще видиш, че природата го е направила да прилича на мозъка. Копира го точно. Мозъкът съдържа огромно количество селен, съдържа и белтъчини. 6-7 ореха ти осигуряват дневната потребност от белтъчини.

– Значи може да живееш като вегетарианец и да си набавяш необходимите белтъчини?
– Именно. Ти имаш нужда на всеки килограм тегло по 2 грама белтъчини, защото те изграждат мускулатурата и костната система. Много са важни в менюто на жените след пост-меструалния период. Или вземи краставицата. Българинът я подценява.

– С какво е ценна тя?
– Краставицата съдържа огромно количество желязо плюс други микро- и макроелементи. Или динята. Няма по-добро средство за пречистване на организма от динята. Ако преди да започнеш да ядеш по 5-6 килограма диня на ден, запазиш урина в едно бурканче, на десетия ден ще видиш, последната урина вече се е превърнала в чисто бяла течност. Това означава, че си пречистила бъбреците си. Пречистила си черния дроб. Пречистила си цялата храносмилателна система.

Пчелен мед
Пчелен мед

Ако българинът е умен, а българката хубава, това се дължи на фасула. Той съдържа белтъчини и мазнини във великолепно съотношение. 29-30 грама белтъчини, 10-12 грама мазнини. Белтъчините изграждат организма, а мазнините поддържат енергията. Няма по-добро средство за предпазване на организма от рак на стомаха и на дебелото черво от фасула. Ако имаш лош хорестерол и консумираш по една паничка фасул на ден, на 30-ия ден всичко ще се е пречистило.

Да вземем още един пример. Най-дълго живелият човек се е хранил само с мед и с хляб и е живял 147 години. У нас се пада по половин килограм мед на човек. При положение че на децата сутрин, като станат, им дадеш мед, той им осигурява абсолютно всичко, което е необходимо. Ако човек има проблем с плаки, натрупани с годините, пък и при по-младите ги има – достатъчно е сутрин, като станеш, да си стоплиш водичка, да сложиш една лъжица истински чист ябълков оцет и една лъжица мед. Получава се пречистване на организма, а нищо не коства.

– А червената чушка от нашите капии?
– Съдържа витамин С, колкото лимонът, и в големи количества витамин А. Но ако я сложим в чушкопека, в нея нищо не остава.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *