Майката на новия премиер Марин Райков, Лидия Николова: Не съм горда, че синът ми е премиер! ИНТЕРВЮ

Лидия Николова

  Бащата на Марин Райков – Райко Николов, е дипломат от кариерата. По времето на социализма е бил посланик в Южен Йемен, Кувейт, Италия и Югославия. Работил е също в мисиите ни в Париж, Прага и Вашингтон, а е бил и постоянен представител на България при службата на ООН и международните организации в Женева. Райко Николов нееднократно е разказвал вълнуващите си спомени в пресата.

Майката на премиера Лидия Николова е журналистка и автор на няколко книги. Именно тя вдигна телефона, когато във вторник, секунди след обявяването на сина й за министър-председател, наш репортер позвъни у тях. Госпожата обясни, че съпругът й е излязъл навън, след което отговори на няколкото бързи въпроса, които й зададохме.

– Г-жо Николова, честит премиер! Радвате ли се, че синът ви оглави правителството?
– Радостна е много конкретно казано, не бих определила така това, което чувствам. Всеки човек има важни и по-малко важни моменти в живота, хълмове и спадове. Така се случи, че синът ми сега стана премиер, такива изисквания има към него в дадената ситуация. Това просто е един факт.

Марин Райков

– Но сигурно сте горда, че синът ви стана служебен премиер?
– Не, не, не. Не съм. Трябва да сме умерени и в гордостта си. Ние твърде много сме видели и преживели, за да бъдем тщеславни. Не мога обаче да отрека, че ми е приятно и драго, задето президентът се е спрял на сина ми и му има доверие. Оттам нататък Господ да помага.

– Какво дете беше Марин Райков?
– Любознателно, внимателно, винаги всичко коментираше около себе си. Много обичаше да чете. Не мога да кажа, че някой определен предмет в училище му е куцал. Вечно учеше чужди езици. Обичаше най-много историята и по-абстрактните науки.

Райко Николов, бащата на премиера има забележителна дипломатическа кариера

– Създаваше ли понякога проблеми?
– Не, беше кротко дете. Учеше сестра си, която е по-малка, помагаше й. Не обичаше да рита топка, беше му по-интересно да чете и да размишлява. Упорстваше в живота, бореше се за поставените си цели.

– Тежка ли беше бременността ви с Марин?
– Да, тежка беше. Той се роди във Вашингтон. Разхождах се в Америка, чакайки го. Тежко е да се ражда дете в чужда държава.

– Съпругът ви – дългогодишният посланик Райко Николов, ли го насочи към дипломатическата кариера?
– О, ни най-малко! Дори напротив – съпругът ми искаше синът ни да се занимава с нещо друго. Но ние все пак дадохме на Марин правото да си избере сам път в живота.

– А симпатиите си към Франция и Париж Марин от баща си Райко ли наследи?
– Не, не бих казала. Това, което Марин е видял и е харесал в Париж, съответства по някакъв начин на неговата психика.

– Съпругът ви Райко Николов беше посланик по времето на социализма, а синът ви бе участник в десни правителства. Имали ли са двамата политически спорове?
– Не, никога! Едното поколение мисли по един начин, другото по друг. Няма шищо странно в това. Ние сме семейство, което много се подкрепя. Поддържаме се, търсим се постоянно.

– Колко често се виждате със семейството на сина си?
– Или ние ходим при тях, или те идват. Когато живееха в България, често се виждахме и чувахме. Синът ми много обича да му правя баница.

– Разкажете за снаха си и внуците.
– Фина жена е снахата, завърши френска филология със златен медал. Тя е полезен съветник на Марин. Едното им дете е на 20, другото – на близо 24 г.

– Кои са трудните моменти на сина ви?
– Когато човек живее в чужбина, има трудни моменти, докато свикне. Това обаче кали нашите деца, та да преодоляват и надмогват нещата.

– Волен Сидеров казва, че Марин Райков работел за чужди интереси…
– Когато Волен Сидеров успее да направи пенсията на българина 1000 лева, да дойде тогава да ми говори. Какви са тези приказки?! Евтиният популизъм не води до нищо добро.

– Волен казва също, че синът ви е виновен и за случая с арестуваните в Либия медицински сестри…
– Не знам какво да кажа. Волен е наситен с негативните страни на българския характер. Където види жив човек, започва да го плюе. Синът ми е патриот. Дори голям патриот. Цялото ни семейство сме такива. Замислете се колко си му е добре на Марин в чужбина, а идва и поема поста, отговорността на служебен премиер. Това може да го направи само един патриот, човек, който милее за родината.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Майката на новия премиер Марин Райков, Лидия Николова: Не съм горда, че синът ми е премиер! ИНТЕРВЮ"

  1. Lo6o   14.03.2013 at 20:06

    Служебното правителство е тъмночарвено – членовете му са наследници на Гогов, Газдов и бригада Чавдар. Работели са за СИНЬОТО БКП, и за храбрия дървосекач Симеон Борисов Фердинандов. Предани са до смърт на Бойко, верени са на Народната Милиция и на КГБ. Пази Боже България от ПАМПЕРСА на Републиката – Росен !

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *