Кметицата на Перник Росица Янакиева: 8 500 души още чакат помощ след земетресенията! ИНТЕРВЮ

Росица Янакиева

  – Госпожо Янакиева, какъв е духът на хората от Перник и областта?
– Хората са стресирани и няма как да не са. Равносметката сочи, че минимум 1/3 от жилищния сграден фонд на общината е засегнат, а вероятно и повече. Подписала съм вече 164 заповеди за частично или пълно разрушаване на индивидуални жилищни сгради, както и на три блока, а сме огледали едва 2/3 от всички молби, които са подадени от гражданите на Перник. Вероятно броят на къщите, които ще трябва да разрушаваме, ще нарасне. Над автогарата в града има 37 къщи за разваляне, в Дивотино-2, в Мещица – 22, а в Богданов дол – 17. Всичко това не може да не нагнетява напрежение. Напоследък и ние, политиците, сякаш упорито работим да стресираме повече хората, обяснявайки им неща, които са се случили или не са се случили.

– На среща с жителите на общината на 9 август се създаде впечатление, че институциите взаимно се топят и се прави черен политически пиар?
– Аз не зная дали е черен, но със сигурност пиар има. Предстоят парламентарни избори, те са след по-малко от година. Какво по-добро от това, което се е случило, за да се разгарят партийни страсти. Може би това е най-голямата беда на хората. Това е странно поведение на представителите на ПП ГЕРБ в местната власт през последните десетина дни. Някой става и безотговорно казва: „Този е крадец, този е престъпник, този е лъжец“. Да, фирмите са засегнати, но официална реакция от тяхна страна има ли? Страхът е може би този, който в момента доминира в поведението на хората.

Щетите след земетресението в Перник

– Представителка на една от фирмите, ангажирана за възстановяване на щетите, заяви, че първоначално т.нар. „правилни“ дружества не са се включили в ремонтните работи. Затова впоследствие са започнали кампания срещу тези, които работят, за да им вземат работата.
– Вероятно тази представителка има най-точни впечатления, като човек, който, предполагам, е бил отвътре в целия процес.

– Тя каза направо, че са употребени политически квалификации.
– Именно. В екстремната ситуация, в която се намирахме на 23 май, с идеята на 28 май да отворим вратите на училищата и на детските градини, тези същите фирми – неправилни, лоши, или както бяха квалифицирани – „строителна мафия“, наистина реагираха много бързо. На 23 май те вече работеха. Всички са в тежко финансово състояние, всички знаеха, че няма пари, че е рисково плащането нататък. Но те бяха на висота и започнаха възстановителните работи.

По-късно вероятно някой се огледа и се уплаши, че не се е включил. А тогава не можахме да намерим достатъчно фирми в Перник, които да бъдат готови, за да се включат, и на помощ трябваше да идват от София, Дупница, Благоевград и Самоков… Към тези хора бяха отправени крайно обидни квалификации, при това от отговорни хора – общински съветници. От старейшините на Перник. Два месеца и половина по-късно, когато работите почти са приключени, хора без особени компетенции – филолози например, бяха включени в комисия, която посети обекти и която мереше с крачки и с педи. Нали разбирате, че от устата на хора, които не са експерти, всякакви обвинения звучат смешно. Затова бях безкрайно доволна, когато получих писмо от ОД на МВР, че започва проверка във връзка със сигналите, които са подадени от общинските съветници до прокуратурата. Очаквам компетентни хора да дойдат, да проверят и да кажат: „Да, тук всичко е направено както трябва“, или: „Не, не е направено“. Тази война, която се води през последните дни, е политическа. При това поръчкова война. Какво спечелиха перничани? Нищо. Нужда от помощ имат 8500 души, получили са я 194. През цялото това време не заседава нито Междуведомствената комисия, нито се гледат исканията на хората.

– След като централната власт отказва да поеме разрушаването на сградите, как ще се справите вие?
– Защо се случва всичко това? На 2 август се оказа, че към 30 юни са изразходвани повече от 85% от бюджета на Междуведомствената комисия. Ето защо хората не получават подкрепа, защо се води тази грозна кампания, защо не се възстановяват обществените сгради и защо се тиражират откровени лъжи. Знае се, че субсидията, която Междуведомствената комисия ще получи от държавата, е 70 млн. лв. Но оказва се, че към 30 юни са изразходвани не 50%, не 35 милиона лева, а 60 милиона и 500 хиляди лева! Е, как става това? За какво са похарчени тези пари, че няма за земетресението в Перник? Защо, като говорим за проверки, не се проверява еднакво? Добре, нека се проверява как са изхарчени в община Перник тези 2 700 000 лева, които са предоставени при поискани 9,5 млн. лв за обществените сгради.

Но нека министърът на финансите да разпореди проверка и защо са похарчени 85% от средствата на Междуведомствената комисия и 5 месеца преди края на годината тя няма пари!? Ето затова молбите на гражданите не се разглеждат. Затова те не получават помощ. А според закона гражданите трябва да получат помощ за възстановяване на жилищата си, а общинските сгради, държавните сгради, молитвените храмове и читалищата трябва да бъдат възстановени изцяло. Хората са разтревожени от факта, че на повечето места са обикаляли две комисии. Те им викат „комисия“ и „контракомисия“, без да могат да разберат кой е изпратил тези комисии. Вече дойде и реконтракомисия.

– Хората са объркани и смутени от разликите в оценките на всякакви комисии и контракомисии, които са над 50 на сто.
– Съгласно Правилника за работа на Междуведомствената комисия кметът на дадена община, на чиято територия е настъпило бедствие, назначава комисия, която да ангажира експерти – инженери-конструктори и лицензирани оценители, които да посетят на място, да направят оглед на обекта, да дадат становище за конструктивното състояние на сградата и да направят оценка на нанесените щети. Молбите са малко повече от 1500. За да се справим, ние наехме 32 екипа. Те минават на оглед и правят оценка и досие на всеки обект, който се гледа. От тук нататък нашата задача е да препратим тези документи в Междуведомствената комисия за произнасяне. Точно там е проблемът.

Експертите са се подписали, залагайки името и хляба си, че щетата на една примерна сграда е еди-колко си лева, но от Междуведомствената комисия режат и до десет пъти надолу, защото данъчните оценки на сградите били ниски. Конкретният случай е за село Дивотино. Що се касае до комисиите, контракомисиите и реконтракомисиите, тъй като започна някаква такава политическа битка и се търси виновно лице, уважаемият председател на Междуведомствената комисия е наредил проверка, която в момента се извършва с негова заповед.

Служители от РДНСК посещават обектите, които са определени за частично или пълно разрушаване. Слава Богу, към настоящия момент неофициалната информация е, че няма допуснати нарушения. Това хубаво. Комисията дойде миналия петък.

Днес обаче дойде друга комисия. Този път комисията е водена от секретаря на Междуведомствената комисия Людмил Върбанов. Тя ще прави отново проверка на същите тези сгради, т.е. ще проверява колегите си от ДНСК, които довчера са работили на същите обекти, вместо да седне да разглежда досиетата на хората, за да се вземат конкретни решения. Това се случва…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *