Иван Гарелов: Борисов да си поеме отговорността и да престане да я прехвърля на министрите! ИНТЕРВЮ

Иван Гарелов

  Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в с. Смилец, Пазарджишко. Той е един от най-популярните журналисти. Наричат го „Мистър Панорама“ заради дългогодишния му стаж на водещ в едноименното предаване по БНТ. В момента е собственик и автор на сайта Garelov.com.

– Господин Гарелов, защо дори ляво настроените българи не подкрепиха идеята на министър Дянков, че облагането на лихвите по влоговете означава „да се вземе от богатите и да се даде на бедните“?
– Защото идеята е съшита с бели конци. На пръв поглед изглежда примамлива. Но хората в България открай време масово спестяват, когато са най-зле.

Около две трети от спестяванията в банките са на пенсионери. Пълен абсурд е да се вземе от възрастните и пак да се даде на тях. Никой не повярва на думите на премиера, че което пропорционално се вземе от бедните, е много по-малко от онова, което пропорционално ще се вземе от богатите. Това е много глупаво, защото и 10 лв. да оземеш от един пенсионер, за него са много пари. Изглежда, че управляващите въобще не познават състоянието на народа си.

Освен това парите на много богатите вече не са в България. Те отдавна ги изнесоха в чужбина. Те там си живеят и там си ги харчат. Тъй че това са приказки за много наивни хора. Сигурно и такива има, но не може цял народ да се лъже непрекъснато.

Убеден съм, че с порочното намерение да прокарат това решение, правителството на ГЕРБ си вкара голям автогол. Защо като искаха да посегнат на богатите, не посегнаха на парите от хазарта? Защо не обложиха финансовите транзакции? Имаше много начини. Но очевидно не това е целта им. Искат да вземат и минималното, което хората са заделили за черни дни, за да могат предизборно да кажат, че вдигат пенсиите.

– След като стана ясно, че това е слаб ход, защо Борисов не го коригира?
– То е ясно, че министърът на финансите Дянков е писал този текст. Но ние трябва да отвикнем от навика да смятаме, че зад решения на цялото правителство не стои самият Борисов.

Той поставя задачите на министъра. Казал е, абе намери ми тия еди колко си милиона, и Дянков ги намира. Този номер някой министър да пробва да пусне нещо и ако мине, Борисов си пише точки. Ако не мине и предизвика протести, той се намесва и го отнася някой от подчинените му. Това беше разигравано много пъти, но вече не минава пред хората. Така че премиерът трябва да си носи отговорността и да отвикне да я прехвърля на министрите си.

– Според последните проучвания ГЕРБ губи доверие и дори се изравнява с БСП. Смятате ли, че това е трайна тенденция?
– Моите прогнози бяха, че това изравняване на силите между ГЕРБ и БСП ще настъпи през зимата. А то стана през есента. Но тенденцията е ясна и тя е, че ГЕРБ губи, а БСП печели. И то благодарение на личния успех на Станишев с избора му за председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

– БСП ли е алтернативата на ГЕРБ?
– За да спечелят изборите им предстои много работа вътре в самата партия.

Не виждам друга алтернатива, която има сили да се пребори с ГЕРБ освен БСП. Преди известно време заявки за алтернатива беше партията на Миглена Кунева. Тя загуби инерция и не е така привлекателна. Превърна се в част от статуквото. Спря и притокът на хора към тази партия.

– Смятате ли, че българите след толкова много избори придобиха някакъв опит да разчитат лъжливите послания?
– Старателно наблюдавах частични избори. Не че толкова ме интересува резултатът в едно или друго селище. Но ми направи впечатление следното: ние много се плашим, че изборите ще бъдат фалшифицирани, че ГЕРБ до такава степен са овладели лостовете за манипулация, че при всички случаи ще постигнат желания резултат.

При частичните избори стана ясно, че дори в малките селища където най-лесно могат да се правят манипулации, ГЕРБ загуби.

Смятам, че хората не се поддават вече толкова лесно на страха.

Това дори предизвиква у тях обратна реакция. Ще припомня факт от последните парламентарни избори: беше се създало настроение, че тройната коалиция нарочно ги насрочва през лятото, тъй като по-заможният електорат на десните ходи на море, докато бедните бесепари си седят вкъщи и следователно ще могат да гласуват. Тогава предприех инициативата „Да гласуваме на инат“. Ангажираха се много хора – интелектуалци, шоумени и др. с идеята да докажем, че няма да ни излъжат. Гласуването на инат се получи – то беше много активно и резултатите наказаха БСП за сметка на ГЕРБ.

Същата инициатива може да постигне обратния резултат -да загуби ГЕРБ и да спечели БСП.

– Смятате ли, че Станишев с новия си статут на председател на ПЕС ще успее да ориентира партията като прозападна?
– Тече много интересен процес в БСП. Мисля, че няма да има противопоставяне по линията комунизъм – антикомунизъм, нито дори проруска – прозападна партия. Те ще бъдат по линията кой може да прави по-добра политика, фактът, че Станишев бе избран да ръководи ПЕС, означава че на БСП се гледа вече не като на промосковската партия. Това постепенно ще даде отражение и върху вътрешните процеси и за възприемането на БСП по нов начин.

Ще има значение за привличането на млади хора, ще изиграе роля за самочувствието на самите социалисти. Дали ще успее самият Станишев е друг въпрос, но той вече има оръжието и самочувствието да го направи.

Георги Първанов ще се опита ли да си върне властта в БСП?
– Първанов не ме интересува. Ако той от време на време занимава обществото със себе си, толкова повече ще губи. Колкото по-бързо забравим злополучния финал на кариерата му, толкова по-добре ще е за самия него. След като не постигна нищо още преди да бъде избран Сергей, вече е изключено да успее.

– Разбита ли е оста ляво-дясно и ще има ли роля традиционната десница на изборите?
– Голямата грешка на традиционната десница е, че тя легитимира ГЕРБ като десни, като не се противопостави на избора им за член на Европейската народна партия (ЕНП). Подкрепяше макар и с известни уговорки и хитрувания правителството на ГЕРБ. Сега се опитва да се измъкне.

Тактиката на Иван Костов бе да се разграничат, когато дойде денят X. Той обаче или не уцели деня, или изобщо не се е стигало до него. Факт е, че негативите за ГЕРБ се пренасят и върху сините.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *