Журналистът Иван Бакалов: Бойко Борисов е мутра, ще свърши в съда! ИНТЕРВЮ

Иван Бакалов

  Иван Бакалов е редактор на електронното издание e-vestnik.bg и автор на книгата „В сянката на Борисов“, която проследява кариерата на премиера от тъмното му минало до скандалите около него начело на държавата. Работил е във вестниците „Сега“, „24 часа“, „Новинар“, издавал е сп. „Менте & оригинали“ и др.

– В сайта „Биволъ“ бяха публикувани документи под общото название “Буда“ – досие на Бойко Борисов, което очевидно не е пълно и е прочистено. Какво означава този скандал? И какво означава „Буда“?
– Има недоволни, че излизат такива неща за Бойко Борисов. От една страна, това са неговите фенове. Но и хора, които не го одобряват като премиер. Защото смятат, че това помага на Борисов, изкарва го жертва. Първо – едва ли не сайтът „Биволъ“ правел услуга на Борисов, и второ – изпьлнявал поръчка на Румен Петков или БСП. А някои уж професионални журналисти се проявиха много смешно след скандала. Тръгнаха по телевизиите да обясняват колко е лош сайтът „Биволъ“, че пуска такива документи. Хора като Блъсков, който се прочу навремето с Фалшивата партийна книжка на Софиянски, като Юли Москов, Валерия Велева – Мадам В., като Коритаров, Григорови по БНТ. Няма професионален журналист, на когото да му попаднат такива документи и да не ги пусне. Ако някой ми каже, че не трябва да се пускат, ще му кажа, че не е никакъв журналист. И какво предлагат? Журналист да получи тия документи и да ги запази за по-нататък? Да помогне на Борисов?

Бойко Борисов

– Какво ви говорят на вас тези документи?
– Нека да обясним на хората, понеже не всеки разбра. Това са няколко документа, един от тях показва, че ЦСБОП през 1996-1997 г. е искала да вербува Борисов като информатор защото се движи сред оперативно интересни лица. Друг документ показва, че Борисов е разработван и наблюдаван като част от престъпния контингент. Хората, които са изпратили документи на „Биволъ“, са ги изпратили по интернет в сайта „Болканлийкс“, който има платформа за качване на документи и информация по такъв начин, че да не се разбере кой е източникът. Към документите са дали и бележка, че Бойко Борисов имал досие и от Шесто управление на ДС, което е прочистено. Пределно ясно е, че тези документи са излезли от ЦСБОП, сега ГДБОП, а в тази служба през 90-те работеха хора от Шесто управление. Така че те са добре осведомени. Те първо са измъкнали документите, държали са ги настрана, Бойко е станал първо главен секретар на МВР, те не са се осмелили, после станал кмет, стана и премиер. И сега, когато вече има нарастващо недоволство от Бойко Борисов, са решили да ги пуснат. Палачинката се обръща и тепърва ще излизат какви ли не работи за Борисов. Дори и неговите хора ще почнат да го изобличават.

С Цветан Цветанов

– Аз затова помислих, че това е пиар акция за него. Защото той трябваше да се похвали, че е работил за службите, а тръгна да отрича.
– Борисов тръгна да отрича – не бил работил за службите. И един цял ден от екрана се изреждаха всякакви шефове от МВР да обясняват, че не бил работил за службите. Ами срамно ли е? Но после се оказа, че същата служба ЦСБОП е започнала да го наблюдава и разработва – образувала му е дело за оперативно наблюдение – ДОН „Буда“. Това вече е истински злепоставящо, потвърждава всички информации за тъмното му минало. Борисов е следен като човек, свързан с престъпния свят.

Тези стандарти ДОН, ДОР са от времето на Шесто управление още. И Борисов почна да опровергава – били го следили заради взривения джип на Цветелина или за това, че охранява Живков и царя. Да, ама делото е заведено, преди да взривят джипа на Цветелина и преди царят да дойде в България. И човекът от ЦСБОП, който е разработвал Борисов, а сега той го е направил главен секретар на ДАНС – Младен Георгиев, се опита да излъже, че ЦСБОП трябвало да пази Живков. Глупости. Видя се в документите, че има план за разработката на Борисов, който не включва никакъв Жирков. И ЦСБОП не е служба за охрана, а антимафия.

Срещу Борисов след това е образувано и друго дело, ГДОР – групово дело за оперативна разработка – с подслушване, следене и всички екстри! Аз съм проучвал въпроса и мога да кажа кога това е станало – 1997 г, по искане на премиера Костов са започнали срещу всички групировки оперативни дела в службата за организирана престъпност, тогава ЦСБОП. На всички са им открили такива дела – СИК, ВИС, вече не помня всички, но едно от тях е било за „Ипон“ и Бойко Борисов. На него му е била отделена разработка така, както на СИК и ВИС.

– Това означава, че ги институционализират като групировка?
– Точно така. Макар че неговата „Ипон“ е сателитна на групировката СИК, легална, която има помощни функции. И СИК, и ВИС се опитаха да се легализират, като направиха застрахователни компании. За връзкит е на Бойко със СИК има достатъчно доказателства и свидетелства. И въпросът е защо сегашните документи предизвикаха голям шум? Знаеше се, че Бойко е имал такова минало.

Най-напред това са секретни документи, затова е този голям интерес. И те идват като потвърждение на предишните новини, които някак хората са ги приемали с не особено доверие – може да е, може и да не е. Сега излиза нещо черно на бяло.

Второ – за миналото на Борисов се говореше на вълни през годините, но големите медии го прикриваха Най-напред през 2001 г, когато го направиха главен секретар на МВР. Оттогава са минали 12 години. Има хора, които тогава са били на 12 или 15 години, когато се е случило, те са били ученици и това въобще не ги е интересувало. А сега вече се вълнуват кой им е премиер, интересуват се от политика.

– Големият въпрос е: бил ли е министър-председателят на България съпричастен към криминалното минало в началото на прехода, което беше зловещо, или не е бил?
– За това, че той е свързан с престъпния свят, има достатъчно информации. Някои неща са и документирани – фирмата, на чийто борд на директорите той е бил шеф – „Тео Интернационал“, е уличена в нелегално производство на цигари. И това не е компромат, който е измислен сега, когато той е премиер или когато е бил кмет. Това се е случило през 1995 г, когато Бойко Борисов е господин никой. Това е акция на данъчните и полицията.

Но няма последствия, няма осъдени. Собственикът на тази фирма бяга в чужбина и изчезва, Емил Райков се казва. За Борисов, който заедно с Пашата е бил в борда на директорите на фирмата – нищо.

Какво друго се знае?
Шеф на клона на неговата фирма „Ипон“ в Димитровград заедно с още един бивш полицай прострелва човек с пет куршума. И са осъдени за убийство. Това е станало през 1996 г. Аз се опитах да проуча, разбрах от източници от Димитровград, че още са в Старозагорския затвор.

Съдружник на Борисов – Тодор Толев, на една нация се просташки, той е убит на улицата в София, докато той вече е главен секретар на МВР. Никой не го притеснява с въпроси. Борисов казва за Толев, че фирмата им нямала дейност. Човек не става съдружник с кого да е. Толев е имал много бизнеси, един от които е също производство на цигари.

Знае се, че Борисов е от средите на СИК, документирано е дори от светски репортажи. Има годишнина на СИК като застрахователна компания и там Борисов е описан като охраняващ и контактуващ с журналистите. В репортажа на „Капитал“ пише, че охраната на Тодор Живков била охрана на коктейла. Тогава той не е и помислял, че ще стане мимитър-председател.

Например изтеклите секретни грами на американските посланици – те са направени професионално, аналитично. Там има няколко твърдения – че Борисов има отношение към пране на пари в банката на своята приятелка по онова време, тогава СИБанк. Че е свързан с трафик на метамфетамини. И ето потвърждение – на делото „Килърите“ в Шумен един от подсъдимите, който е бил охрана на покойния Бай Миле от СИК, каза: „Бойко Борисов отговаряше за канал за наркотици с Турция. Тази новина беше спестена на обществото от медиите. Хайде, да кажем, че това е недоказуемо. Подсъдимият казва и друго. „Аз съм бил охрана и шофьор на Бай Миле и съм свидетел, че имаше две срещи Сретен Йосич – Бай Миле – Бойко Борисов, на които обсъждаха как да го направят шеф в МВР и колко пари трябва да извадят за това.“ Хайде, да кажем, че и това е недоказуемо говорене. Но третото, което казва този подсъдим, е; „Всички разрешителни за охраната на Бай Миле бяха издадени на фирмата „Ипон“ на Бойко Борисов“. И това вече е абсолютно доказуемо и косвено потвърждава другите. За това има документи, регистри. Но въпросът е, че това се случва, когато на власт са Цветанов и Борисов и затова няма кой да провери и не се знае дали някой няма да прочисти документите, както се случва с други в МВР. Но аз бас държа, че много хора са прибрали и преснимали документи като тези в „Биволъ“ и те ще продължават да излизат.

Ето още един епизод. Българските медии го спестиха на обществото или го смотаха под килима, тихомълком. Пред съда в Белград на два пъти Сретен Йосич, който е може би най-големият гангстер на Балканите, обяви: „Моите хора в България бяха Николай Гигов, оръжеен търговец и собственик на „Локомотив“, и Бойко Борисов, който сега е кмет на София!“. След това обаче и свидетел срещу Иосич каза пред съда същото – че Борисов е бил неговият човек в София.

А Борисов, разбира се, отрича. Той казва, че е арестувал Йосич и го е екстрадирал в Холандия. Не лично, но това става по негово време в МВР, по искане от Холандия.

Няма нищо лошо, ако преди това Йосич в България е бил охраняван от Борисов – всеки може да си наеме охрана от „Ипон“. Но един гангстер няма да си вземе за охрана кого да е. Някой негов партньор ще му препоръча. А дали между тях е имало бизнес, това засега никой не може да каже. Но какво се случи?

Когато новината дойде от Белград , Борисов се правеше на три и половина. Журналисти не го притесниха с въпроси. А Николай Гигов веднага потвърди на въпроси на спортните журналисти, че е работил със Сретен Йосич, но не е знаел, че така се казва. Бил с друго име и посредничил на Гигов да купи някакъв футболист от Сърбия. Накъдето и да се обърнеш, има по някакво потвърждение на тези неща, които са описани в грами и т.н.

– Какъв е изводът от това – че България има министър-председател, който е свързан с най-тъмното минало от новата българска история от прехода? И който дойде със заявката, че ще приключи с този преход.
– Проблемът с Бойко Борисов не е толкова миналото. Проблемът е настоящето – твърде ниското му културно равнище. Той докара най-необразованата и некултурна вълна в политиката и управлението на страната. Сега на власт са най-ниското ниво отломки от някогашния режим: милиционерите – синът на шофьора на вътрешния министър, какъвто е Цветанов, пожарникар второ поколение, какъвто е Бойко Борисов, дребна партийна секретарка от провинцията като Цецка Цачева и др. такива. Това е най-ниското равнище до момента в българското управление, откакто падна Тодор Живков. Дори онова преди 1989 г. беше по-високо.

Затова въпросът не е в криминалното му минало или настояще. Проблемът е, че както се казва в поговорката, „по – е лоша простотията и от лошотията“. Само ги огледайте! Деси на здравеопазването, Лили, Дианчето, Нончето, наслагал някакви министри, говори им на умалителни имена. Независимо че някои хора си харесват Лили, че строяла магистрали. Да не влизам в подробности. Когато лидерът на една нация се държи просташки, той дава тон. Когато водачът на една нация, най-силният човек, започва кампания срещу учени, срещу БАН, започва кампания срещу лекари, съветва „садете си картофи, ставайте овчари“, това не минава за два дни или две години. Това оставя трайно отношение у мнозина. Той задава ценностите. Учени, лекари – не са ценност

Сега за школата в Симеоново кандидатстват 15 души за едно място, а за НАТФИЗ – трима. Икономиката след Борисов ще се оправи за 4-5 години, но щетите, които е нанесъл на образованието, на скалата на ценностите, това ще се влачи поне 20 години. Това е най-голямата вреда. Той с манталитета си събужда едни вече затихващи инстинкти на обществото за човека начело, който ръководи всичко, какъвто беше Тодор Живков.

– В една западна страна медиите щяха да се занимаят с неговото криминално минало още когато той стана главен секретар, да не го допуснат да стане такъв, камо ли кмет, още по-малко министър-председател. А тук се случи обратното. Българските медии го направиха какъвто е…
– Мога да говоря дълго за това как го величаеха медиите. Аз съм работил във вестник, в който в един ден заради една статия той се обади седем пъти на тогавашния шеф.

– Шефът защо не го отряза?
– Защото после му стана пиар съветник, говоря за Мирослав Боршош, беше директор на в. „Новинар“. Той се ласкаеше, че му звъни Бойко Борисов, взеха да се срещат, сближиха се. После обаче Борисов му духна под опашката защото нещо хитрувал зад гърба му или не знам какво стана, не ме интересува. Но имаше хора -журналисти и журналистки, които се ласкаеха, че им звъни лично Бойко Борисов.

– Хайде да говорим с имена.
– Той звънеше на всички – от издатели и главни редактори до обикновени репортерки, да не говорим, че спеше с тях. Не казвам нищо лошо. Например млада репортерка, дошла скоро в София, може и да е от столицата, няма значение, но някакъв млад генерал ходи с кожени якета, силният човек, търси я, звъни й по телефона, праща й есемеси.

Ласкаеха се. Едно младо момиче защо да не си го сложи такъв в колекцията, така да се каже? Аз не ги упреквам. Но това нещо с течение на времето прерасна в нещо друго, вече не говорим за някакви си репортерки.

Това стана политика Аз съм свидетел, пишех във в. „Труд“ като сътрудник и ходех да си правя страниците там, та съм виждал как зам. главният Кицевски един ден, като му носят страница, той вика: „Защо няма снимка на Бойко Борисов? Слагайте, ще спрат да ни четат!“. Спомнете си тогава вестниците – в „24 часа“ от първа до последна страница имаше по 3-4 снимки и по 3-4 заглавия за Бойко, Генерала, Борисов…

– Защо допуснахме всички ние това да се случи? Какво стана с това българско общество? Това е болест.
– Да, това е болест. Какво и антикомунист? Да викаш силно: „Долу комунистите!“? Като Бойко ли? Може ли като Борисов да кажеш, че Тодор Живков е колос в българската история и после да кажеш: „Аз съм десен, комунистите убиха дядо ми“. Е, кои са комунистите? Той се възмущава от „децата на политбюро“, като визира Станишев, а възхвалява най-големия комунист Тодор Живков, който беше шеф на това политбюро 33 години и ръководеше комунистическа България с абсолютна власт. Как е възможно? И никой не му задава един въпрос в това отношение!

– Най-силният аргумент в защита на Борисов е, че няма кой, няма алтернатива. Какво отговаряш на този въпрос?
– Това е голяма глупост. Включително интелигентни хора мислят така. Аз съм съгласен, че една от причините Борисов да изпъкне, е безхарактерността на останалите политици. Много са мижитурките, които дори не умеят да говорят, скучни са, говорят с шаблони. Има някои, които, като ги чуеш в „Панорама“ така подредени, народът ги гледа, мига и не може да разбере какво приказват. На техния фон Бойко Борисов е много разбираем, показва решителност дори когато говори глупости или откровено лъже. На изборите вероятно никой няма да има мнозинство. Но алтернатива на Борисов ще се появи само в рамките на 2-3 месеца. Както се случи, когато падаше Виденов – появи се Костов. Както се случи, когато падаше Костов – появи се царят. И двамата бяха познати лица, а станаха алтернатива изведнъж. И в сегашната ситуация ще изтикат напред някое познато и до момента лице и това ще е алтернативата.

– Мислиш ли, че Борисов ще бъде следващият министър-председател?
– Дали ще бъде или не, той няма да има това влияние вече. И съдбата му ще е много тежка. Ще свърши в съда след време. Не е шега. Някои мислят, че съм наивен. Ами вижте историята наоколо – в Румъния има осъден премиер и министри. В Хърватия премиерът след мандат и половина влезе в затвора, осъден е вече по едно дело. А България? Тук двама премиери лежаха в затвора -Георги Атанасов, Луканов. На колко депутати им махнаха имунитетите? Миналата година съдиха министър от ГЕРБ – на здравеопазването. И сега има осъдени ефективно двама кметове от ГЕРБ, единият – Лечков – е доста известен. След време ще има парламентарна комисия, която ще разследва управлението на Борисов. Вече си представям например как Любомир Павлов се явява да свидетелства как са продадени „Труд“ и „24 часа“. Аз все давам пример с франция, където осъдиха бившия президент Жак Ширак за престъпления отпреди 15 години, като кмет на Париж.

Дори и да стане премиер след изборите, Борисов няма да изкара пълен мандат, ще се срути. Защото, както е казал Ейбрахам Линкълн навремето: „Не можеш.да лъжеш през цялото време целия народ“.

Рано или късно започва да им просветва на хората. Четири години главен секретар, четири години кмет, четири години премиер, все на първа страница на вестниците и в новините в телевизиите. Кой си въобразява, че това ще продължи? Това е!

От тук нататък отива надолу.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *