Д-р Михаил Михайлов: Председателят на СДС Емил Кабаиванов не защитава интересите му! ИНТЕРВЮ

Д-р Михаил Михайлов

  Д-р Михаил Михайлов е роден в град Панагюрище на 10 април 1958 г. Завършил е медицина в Пловдив със специалност и психиатрия и неврология. Влиза в политиката от ноември 1989 г., когато създава клуб „Демокрация“ в Хасково. Той е член на Съюза на демократичните сили още от основаването му. Народен представител от 37-ото, 38-ото, 39-ото Народно събрание. Сега е депутат в 41-вото НС от Синята коалиция. Семеен с две дъщери.

– Вие бяхте единственият депутат от Синята коалиция, който присъства на заседанието в понеделник, на което бяха изключени от СДС колегите ви Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков?
– Нарочно отидох на това заседание, за да им кажа на тези хора какво мисля и поисках оставката на цялото ръководство на СДС. Защото не можем да продължаваме да играем играта, в която ни вкараха тези хора, която не е нито на СДС, нито на нашите избиратели. Да запълваме дупките и пробойните на ГЕРБ и независимите депутати с избора на Венета Марковска и да ги изваждаме от пропастта, в която сами са се вкарали.

Емил Кабаиванов

– И какво ще последва сега?
– Сега пък щяло да има следваща номинация, казаха, че трябвало да търсим някакъв професионалист. Обясних им, че това е пълно безумие, защото изборът за конституционен съдия беше преди два месеца, когато имаше и изслушване. Ако СДС смяташе, че трябва да издигне собствена кандидату-ра, и че Петър Стоянов е бил тази достойна кандидатура, то тогава трябваше да я издигнат. Това е нормалното и логичното в политиката. Защото какво излиза? След провала на Марковска председателят на СДС Емил Кабаиванов, значи се събужда една сутрин с голямото просветление – СДС да излъчи номинация. Вдига телефона и се обажда на Бойко Борисов, а той му вика, що не дойдеш да се разберем. И на другата сутрин разбираме, че кандидатурата е Петър Стоянов. Пълен абсурд! Имам чувството, че това е някакъв зле скалъпен сценарий, писан от четвърторазреден автор.

– Дори колегите от медиите не можаха да измислят нищо друго за следващ кандидат освен Филип Димитров, Как ви се струва тази номинация?
– Ама как ще приеме Филип Димитров? Човекът работи за Европейския съюз, има си отговорна работа, екип. Но каквото и да измислят, трябва да се каже ясно, че това не е наша работа, не е на СДС.

– Очевиден е някакъв ангажимент към ГЕРБ. Какъв може да е той, че да се изложи по такъв безспорен начин г-н Кабаиванов и да стигне до изключване на трима депутати, единият бивш лидер на сините?
– За мен тези ходове на Кабаиванов са необясними. Това което обаче е ясно, че този човек не защитава интересите на СДС. Конституционният съд не е политически орган, той е дори над съдебната система, той следи спазването на Конституцията и затова провалът на Марковска изглежда толкова голям. Политическите изяви там са минимализирани и аз съм печелил дело в КС, чрез което станах народен представител. Там имаше хора и от БСП, но професионализмът беше водещ, защото, когато имаш фактите, ти печелиш делото и това е. И изведнъж започна някаква грозна политическа битка, в която се включи и СДС. Ама ние ще назначаваме свой човек, искаме да кадруваме. И какво от това? Как ти помага това на политиката, как защитаваш интересите на своите избиратели? Ето това е важното!

– Други неща май очакват да чуят избирателите от сините.
– Ами дайте да се бием срещу монополите, дайте да се бием срещу високата цена на бензина, срещу високите цени на мобилните оператори, на ЧЕЗ и на другите електроразпределителни дружества. Това е важно за хората, това очакват да правим, защото защитаваш техните интереси, а не някакви нескопосани хватчици. И аз това им казах – политиката не е процедури и не е апаратни борби. Когато правиш процедурни игри, отиваш на един процент.

– В първата информация се каза, че Петър Стоянов е отказал да го номинират заради ангажименти в чужбина. После се появи друга, че причината е заради липсата на подкрепа от сините депутати. Как по-точно се е мотивирал?
– Не знам. Аз Петър Стоянов не съм го чувал. Не знам да е идвал и на „Раковски“. От медиите разбрах, че е заради ангажименти в чужбина.

– Ако не подкрепите следващата номинация, Кабаиванов заплаши, че всички депутати от СДС сте заплашени от изключване. До какво ще доведе това?
– Аз ще продължа да си работя това, което съм работил като депутат и за което са ме избрали – законопроект за обществените поръчки на малките и средните фирми. Ще имам приемни в Русе, каквито имам и сега, ще внасям други законопроекти.

– За вас ще е по-леко може би, защото сте депутат, но как ще се отрази всичко това на редовите членове на партията? Очертава ли се разцепление?
– Това ръководство отива към загробване, към унищожаване на СДС. Когато апаратът превземе партията, остава само една куха форма без съдържание. Това ще остане от СДС, ако тези хора останат да го съсипват.

– Каква е процедурата, за да се поиска оставка на цялото ръководство?
– Ами аз я поисках пред Национапния съвет. Но те подминаха тихомълком това искане.

– Каква е вероятността изключените и недоволните от действията на ръководството да направят друга партийна структура или да се присъедините към ДСБ?
– Аз мога да говоря от свое име и ще кажа, че няма да участвам в нова формация или да отида в ДСБ. На последното заседание, на което изключиха тримата депутати, Кабаиванов непрекъснато повтаряше „Костов, Костов, Костов, много е лош Костов“. За всичко според тях е виновен Костов. Това издава комплекси и нищо друго.

– Как ще определите политиката на ръководството на СДС в този момент?
– Няма политика. Те бягат от големите въпроси, а в същото време се за-нимават с дребни неща кой какво казал, кой им пречи и прочие, но не и с теми, които интересуват хората. Те не обясниха например защо не трябва да се гласува на предстоящия референдум, посветен на „ядрената енергетика„.

– Според един анализ СДС няма да мине 1 процент на изборите, докато шансовете на ДСБ са да прескочи бариерата от 4. В същото време председателят Кабаиванов твърди, че СДС сам ще има повече гласове, отколкото Синята коалиция през последните два парламентарни вота. Как ще коментирате това?
– Това е така, защото в ДСБ има хора, които гледат на политиката сериозно. Ето и сега събират инициативен комитет, за да правят разяснителна кампания за референдума. Докато от СДС заявиха, че нищо няма да правят по темата. Е, това може ли да се нарече политика?

– Това не са първите тежки кризи за СДС. Но някога пред централата на „Раковски“ стояха хора, които се вълнуваха от успехите и провалите на сините. А сега?
– Сега няма никой. Няма енергия, няма автентичност, няма политика в СДС. Хората са отчаяни, виждат, че нищо не се прави, губят доверие и стават апатични.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *