Веселин Марешки: Дали ще се явя с Яне Янев на изборите, все още не мога да кажа! ИНТЕРВЮ

Веселин Марешки и Яне Янев

  Веселин Марешки е известен като един от големите фармацевтични босове, притежава вериги от аптеки в цялата страна. Преди години се бе кандидатирал за кмет на Варна, а сега политическите му амбиции са още по-големи – да влезе в парламента. Преди месеци той се обедини с РЗС на Яне Янев.

– Каква е най-високата политическа цел, която си поставяте, господин Марешки?
– Да влезем в управлението на държавата, за да реализираме вижданията си. От протестите разбрахме, че те изцяло съвпадат с исканията на хората от улицата.

– Протестите са много мощни във Варна. Радвате ли се сега, че не сте на мястото на Кирил Йорданов?
– Разбира се. След толкова години управление на Варна да не е успял да направи нищо, е много страшно. Ако аз бях станал кмет, нещата щяха да са коренно различни. Затова, ако получа подкрепа на парламентарните избори, градът ще стане най-модерният в страната. Въобще няма да се говори за Пловдив и Бургас.

– Протестиращите желаят сваляне на депутатския имунитет, което е залегнало и във вашата програма.
– Точно така, както и намаляването на мандатите в парламента. Но знаете ли – това не е основното. Важно е дали политиците ни крадат има ли работни места, получават ли достойни пенсии пенсионерите, колко струват лекарствата, могат ли хората да си плащат сметките за ток.

– Какво според вас трябва да се направи, за да живеят хората по-добре?
– Ако сме в управлението, гарантирам намаляване до 70% цените на лекарствата по Здравна каса. Междувременно имам механизъм за намаляване цената на тока, защото сега ние изнасяме евтиния си ток навън, а тук плащаме луди сметки. Минималната работна заплата трябва да стане поне 600 лева, като държа да уточня, че тя трябва да бъде облагаема. Задължително е индексиране на пенсиите всяка година според инфлацията.

– Как ще коментирате факта, че партньорът ви Яне Янев няколко пъти обръщаше палачинката ту в посока ГЕРБ, ту обратното?
– Тук опираме до по-генералния проблем за двуличието в политиката.

Ще ви дам един пример – Меглена Кунева и Даниел Вълчев. Те бяха част от правителството на тройната коалиция. В момента тези хора се опитват да излъжат народа, че са десни. Аз лично не знам как ще си бил подвластен на Станишев, който е шеф на социалистите в Европа, и ще си десен. Тези двамата искат да сформират нова тройна коалиция.

Иначе аз приемам хората да променят възгледите си, но е нужно да аргументират решението си. Ако Кунева и Вълчев се обявят за десни, нека кажат, че не са съгласни с бившите си ръководители. Тогава ще им повярвам.

За Яне казват, че веднъж е с Бойко, друг път – не, но той си има своите причини, които изтъкна няколко пъти. Костов и Надежда Михайлова разбиха СДС, а сега се целуват и чакат аплаузи от всички десни. Пълно лицемерие.

– Какво очаквате от бъдещото служебно правителство?
– Да си свърши работата. Аз самият бих участвал в експертен кабинет, тъй като знам силните и слабите си страни. Надявам се да успеем да намалим разходите, да създадем повече работни места. Като човек с фармацевтичен бизнес, мисля, че съм способен да направя реформите и здравеопазването. Не говоря само за поста здравен министър, а за по-широки сфери, като икономика например, защото имам потенциал и амбиция да реша проблемите в тях.

– В момента помагате и на спорта.
– Така е. Но тази тема е свързана с прекалено много пропаганда против мен. Виждате, че не се смущавам да говоря каквото мисля за всеки – и срещу ГЕРБ, срещу които бях, докато бях общински съветник, и срещу БСП, и срещу Кунева.

– Социолозите твърдят, че няма да влезете в следващото Народно събрание.
– Кой го твърди? Евгений Дайнов, който от двадесет години обикаля телевизиите. Костов, Доган, Надежда Михайлова доведоха държавата до сегашния й крах. Край тях се въртят всички социолози и е нормално да вадят такива резултати. Само дето изследване на НЦИОМ показа, че съм шести по доверие сред политическите лидери. А това ми е първо участие в подобна надпревара. Аз се целя в третото място. Всички социолози на два избора във Варна не ме брояха, а аз бях втори. Мисля, че е ясно за какво става въпрос.

– Тоест вие сте убеден, че ще бъдете в следващия парламент?
– Абсолютно, защото аз всеки ден се готвя за изборите. Правя така, че хората да плащат по-малко за лекарства, да имат достъп до здравеопазване. Във Варна една поликлиника се правеше 25 години. Аз я взех и за една година вече е готова. Действам кардинално и с размах. В тази връзка подкрепям лекарите и техните протести. Искам парите да се върнат при пациентите и лекарите, а не да бъдат свивани от НЗОК.

– Има слухове, че няма да останате в коалиция с Яне Янев до изборите. Какво смятате за името „Ярешки“, което бе дадено на вашия съюз?
– Към момента сме в коалиция, а дали ще се явим заедно на изборите, все още не мога да кажа. Дразня се не на разни прякори, а на онова, което носи негативи на хората.

– Ваши критици твърдят, че всичките ви послания са популистки, а стандартът ви на живот е много висок.
– Искам всички да си купят самолет като мен, да живеят по-добре.

За да си купя самолет, съм направил така, че два милиона и половина българи на месец да имат по-евтини лекарства. Ако някой друг направи същото, нека и той да си купи самолет. А не само да краде.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *