Фитнес: Мога ли да пия кафе след тренировка?

Нови изследвания доказват ползите от кафето за спортисти

Кафето е една от най – популярните и същевременно спорни напитки. Научните среди споделят две основни мнения, като според едните то е много полезно, а според другите много вредно. Истината бе разкрита от ново проучване, извършено в изследователския център Плюс 1.

кафе и фитнес

По време на тестовете категорично бе отхвърлено твърдението, че кафето дехидратира и по този начин вреди на спортистите. Диетолозите от дълго време препоръчваха да се избягва употребата му преди и след фитнес, но тази неписана забрана вече напълно отпадна.

Оказа се, че ароматната напитка не само не изсмуква водата от тялото, но всъщност спомага за поддържане на по – добро равновесие и по – добър тонус. В действителност спомага за по – добрата хидратация на тялото, като това важи с особена сила непосредствено преди или след фитнес сесия.

Експертите са убедени, че кафето има предимство пред другите тонизиращи напитки. Преимуществото му се дължи на факта, че кофеинът се намира в естествено състояние, а не е синтезиран, както е при много от останалите спортни питиета. Консумацията на кафе помага на централната нервна система да произвежда повече енергия, сравнено с всички останали напитки.

„Изследванията показват, че консумацията на кофеин преди тренировка ще ви помогне да работите по – дълго и интензивно, отколкото ако сте пили вода или някакви други спортни напитки. В определени моменти това може да е от изключителна полза”, казва специалистът Кларк.

Той допълва, че кафето помага и при възстановяване и бори умората. Важното обаче е да не се прекалява с него, тъй като при свръхконсумация нарушава естествения жизнен цикъл. Препоръчителната доза кафе е около 350 грама (голяма чаша) преди или след тренировка.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *