5 лъжи за сърдечните болести

Сърдечните болести убиват повече, отколкото раковите заболявания и автомобилните катастрофи. Въпреки това точно 2/3 от хората по света съвсем не се притесняват от този факт и не вземат никакви превантивни меки, за да се защитят. Според специалистите, най – големият проблем е, че гражданите просто не са запознати с риска и с методите на превенция. Ето пет често срещани заблуди, касаещи болести на сърцето.

сърдечни болести

Основният симптом на сърдечна атака е болка в гърдите

Истината е, че инфарктите идват във всички възможни форми и размери. Сърцето доста често отнася болката в други части на тялото, изпращайки сигнали до техните рецептори. Често срещани места са челюстта и едната ръка, чието действие се забавя, изморяват се по – трудно и се нуждаят от повече почивка. Други симптоми са недостиг на въздух, проблеми със съня, обща умора – признаци за нарушен приток на кръв.

Безмесна диета с ниско съдържание на мазнини е най – доброто нещо за здраво сърце

Не е нужно да се лишавате от месо, което играе огромна роля в човешкото здраве. Просто бъдете фокусирани върху яденето на повече зеленчуци, ядки, плодове и риба, като в същото време намалите консумацията на висококалорични сладки и мазни храни. Микроелементите в зеленчуците, ядките и зехтина предпазват от сърдечни усложнения.

Мултивитамините и рибеното масло предотвратяват сърдечно – съдови проблеми

Витамините действително помагат за добра кондиция, но те не са в състояние да предотвратят болестите. Предозирането със суплементи дори може да създаде повече усложнения, отколкото ползи.

Може да игнорираме приема на сол

Солта е необходима на тялото, но в много по – малки количества, отколкото поглъща средностатистическия човек. Високите нива на сол (скрити в подправки, консервирани храни, деликатеси, ресторанти и пр.) повишават кръвното налягане, което от своя страна действа разрушаващо за сърцето. Статистиките показват, че ако намалите приема на сол само с 4 %, то имате шанс да живеете няколко години по – дълго.

Сърдечните заболявания се предават по наследство

Това абсолютно не е вярно. Съществуват генетични фактори, които увеличават риска, но те далеч не са най – главното нещо. Най – големите врагове на здравото сърце си остават тютюнопушенето, лошата диета, злоупотребата с алкохол и наркотични вещества, стресът.

http://www.youtube.com/watch?v=ygC-holjVkI

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *