5 признака на хормонален дисбаланс

Хормоните са тайното оръжие на нашето тяло: пазят сърцето, храносмилателната система и мозъка, въобще без тях не можем. Така че колебанията в нивата им може да бъдат основна причина за нашето неразположение: стрес, лесна умора, лошо храносмилане, косопад и много, много други.

„Ефект – 2” срещу косопад и оплешивяване

хормони

Чувствате се изморени през цялото време

Ако имате осем часа здрав сън и се събуждате замаяни, това е сигурен признак за хормонални проблеми. Характерно е особено при жените, а крадецът на здравословния сън е прогестеронът. След навършване на 30 години нивата му започват рязко да падат и това пречи на жените по много начини. Може да се предпазите като ядете богати на витамин С храни, като червени чушки, цитруси, ягоди, зеле.

Алергични симптоми преди месечния цикъл

Менструацията обичайно е съпроводена с потиснатост и главоболие, но само понякога имате и алергични реакции. Дължи се отново на хормоните – предменструалните колебания могат да предизвикат сериозни неприятности, въпреки че само след няколко дни би трябвало да изчезнат.

Противодействието е да си водите дневник, в който да описвате как се чувствате в дните преди и след менструация. След като проведете тази акция информирайте вашия лекар и се надявайте да измисли нещо съществено. Също така някои противозачатъчни хапчета биха могли да намалят колебанието в нивата.

Не се чувстваш добре

Където и да отидеш, каквото и да правиш, навсякъде има нещо да те потиска. Депресията обичайно се дължи на хормона на стреса кортизол, който е в завишени количества при 79% от депресираните хора. Това крие в себе си още купища рискове за здравето, тъй като ако кортизолът е във висока концентрация за дълго време, силно потиска производството на своя антидот – серотонин и допамин.

Може да стабилизирате производството на хормони на щастието чрез физически упражнения. Много хора обаче допускат грешката да правят твърде тежки тренировка, което съвсем не е правилно. Достатъчно е да се упражнявате по 30 минути на ден, като максималната интензивност се равнява на 70 % от възможностите ви. Претоварването може да увеличи кортизола с 83%.

Косопад и проблеми с кожата

Обилен косопад и неприятен сърбеж по кожата са други проблеми, характерни за хормоналния дисбаланс. Също така това са и едни от първите признаци на проблемите с щитовидната жлеза, от която зависят страшно много телесни органи. Други симптоми са наддаване на тегло, чупливи нокти. Задължително потърсете лекарска помощ.

Надебелявате без видима причина

Безсънието може да се отрази на хормоните на апетита. Ново проучване доказа, че безсъние само за няколко нощи повишава нивата на глюкагон, хормонът контролиращ чувството за ситост. Ако той е в ниски количества изпитвате силен глад и сте склонни да се тъпчете безсмислено по всяко време на денонощието.

Може да се справите с този проблем, като просто си осигурите достатъчно сън от 7 – 9 часа на денонощие. Започнете деня с богати на протеин храни, защото това вещество държи глада в шах и предпазва от преяждане.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *