3 съвета за бистра и бърза мисъл

Тайната да останеш в „А” професионална лига не се крие в големите мускули, а в здравия разум и бързата мисъл. С напредването на годините или заради натрупаната психическа умора нараства и рискът от деменция, чиито последствия са трудно предвидими. Следвайте тези три съвета, те ще ви помогнат да се съхраните.

умствена умора

Не се натоварвайте с много задачи

Да, да започнеш битка с няколко противника наведнъж и да ги победиш е нещо хубаво, но не и за мозъка. Прекомерната психическа умора е сред най – големите врагове на човешкото здраве и основен причинител на стрес. А ако веднъж попаднете в месомелачката става страшно. Стресът е основен причинител на някои от най – честите болести като инфаркт, инсулт, диабет, затлъстяване, косопад и много, много други. Опитайте да превъзмогнете изкушението от желанието да се докажете и отделете задачите една от друга. Днес свършете едната от тях, утре другата и т. н. Казано с други думи, за да поддържате мозъка в кондиция, намалете до минимум отвличащите вниманието елементи и се съсредоточете върху задачата с най – голям приоритет.

Правете упражнения

На всеки се е случвало да блокира точно в разгара на работата, а понякога се стига до невъзможност да продължи в същия ден. Ако се случи и на вас незабавно прекратете работа и отидете да се разходите, а най – добре е да ударите един бърз джогинг в парка. Прави се с цел да се увеличи притока на кръв към мозъка, което ще освободи напрежението и ще измести фокуса на вниманието. Така ще се върнете пред компютъра освежени и заредени до дупка с нови сили.

В дългосрочен план, редовната кардио тренировка и въобще физическата активност, е един от най – добрите начини да поддържате мозъка си здрав. Колкото повече тренирате тялото, толкова повече ще тренирате и ума. А най – хубаво от всичко е, когато ги карате да работят заедно.

Сън

Понякога се чувстваш като непотребна вещ, въпреки че си свършил съвсем малко работа. Когато мозъкът е изморен това се отразява на цялото тяло, очите се затварят сами, а ти не си в състояние да се концентрираш върху задачите. Обичайно подобни симптоми се появяват след недоспиване. Хората ангажирани с умствена дейност се нуждаят от поне 7 – 8 часа сън на денонощие и ако не си го набавят става лошо – и за тялото, и за душата. Ако се чувствате изморени през деня има решение – спрете работа и дремнете за 10 – 20 минути. Така ще подобрите възможността за концентрация и ще увеличите шансовете да приключите успешно със задачите. В същото време си позволявайте да спите повече от 40 мин., защото това може да ви докара поредната безсънна нощ.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *