Скъпо ли е да се храниш здравословно?

Всичко и всички ни съветват да се храним здравословно, но сякаш никой не обръща внимание на икономическата страна. Когато отидем в някой голям магазин оставаме ужасени – качествените продукти изглеждат ужасно скъпи, дори килограм обикновени овесени ядки минава 4 лева за килограм (преди няколко месеца струваха 1.50)! Откъде пари?

пазарувай разумно

Всъщност истината не е толкова черна. Да се храниш здравословно наистина излиза по – скъпо, но само когато не си правиш сметката както трябва. Защото съществуват много алтернативни начини да се снабдиш с добри продукти. Журналистическо проучване показа, че разходът се увеличава само с около 2 лева на ден за четиричленно семейство, но ползите са в пъти по – големи, защото така ще спестите бъдещи разходи за лекарства и доктори.

Реално погледнато 60 лв. месечно отгоре съвсем не са малко, имайки предвид заплатите в България. Защото твърде много хора работят цяла седмица за тези пари, а доходите им така и не могат да надминат 250 лв. Но с малко повече старание в името на доброто здраве, нещата биха могли да се обърнат.

Как да пазаруваме евтино?

Има няколко сигурни начина, с чиято помощ можем да се снабдим с качествени продукти на нормална цена. Ето кои са те:

Промоции. Търговските вериги редовно правят промоции, особено когато дадена стока не върви. Просто трябва да следите ежедневно за предлаганите отстъпки и да се възползвате от тях.

Търговия на едро. Да пазарувате директно от търговиите на едро съвсем не е лоша идея. Търговците отдавна продават и по – малки бройки, никой не е казал, че ще трябва да купите 1 камион яйца например. Създайте си контакти с някой печен предприемач и пазарувайте само от него.

Кварталните магазинчета. В някои случаи малките магазини предлагат доста по – добра цена от големите търговски вериги. Не ги подминавайте с пренебрежение. Още повече, че може да се разберете със собствениците да ви купуват някоя определена стока и да ви я продават с минимална надценка. Така те си гарантират печалба, а вие пестите нерви и време.

Земеделски производители. Най – сигурно и умно е да се свържете директно с производители на земеделска стока и да вземате продуктите директно от тях. Със сигурност ще ви бъде по – евтино, но съществува проблемът с разстоянията и времето, необходимо да отидете до фермата.

Отглеждайте си сами. Ако имате дори и малка възможност, сами отглеждайте храната си. Така ще бъдете 101% сигурни, че ядете здравословни неща и в тях няма дори капчица пестициди и / или консерванти.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *