Нисък холестерол като превенция за рак на гърдата

Високите нива на лош холестерол увеличават многократно риска от рак на гърдата, показаха скорошни изследвания в САЩ. Оказва се, че освен вредите за сърцето, голямата концентрация спомага развитието и растежа на тумурните клетки.

рак на гърдата и затлъстяване

Учените открили, че най – силното оръжие срещу тази коварна болест е незабавната промяна на диетата. Чрез изваждане на вредните храни и замяната им с полезни, рискът от рак на гърдата се занижава драстично. Ефектът бил забелязан при изследвания с опитни мишки, които първоначално били захранвани с противопоказни за здравето продукти. ¼ от тях се разболели много сериозно преди да бъдат подложени на разтоварващ хранителен режим и не доживели до края на експеримента. За сметка на това, 2/3 от останалите се възстановили напълно впоследствие.

„Много проучвания са доказали връзката между затлъстяването и рак на гърдата, а по – конкретно, че повишеният лош холестерол се свързва с повишаване на риска. Досега обаче не бе идентифициран механизмът по който става това. По време на нашите изследвания успяхме да изолираме метаболит на холестерол 27НС, който имитира женския хормон естроген и може да доведе самостоятелно до развитие на това тумурно заболяване”, разкрива д – р Доналд Мак`Донел.

Експертът допълва, че опитите ще продължат без прекъсване, за да се установи докрай начинът за противодействие на 27НС. Предстои работа върху човешки ракови клетки, които се произвеждат агресивно именно под въздействието на този метаболит. Надява се, че до няколко години ще бъде създадено лекарствено средство, което ще има възможността да предпазва и лекува.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *