Как да постигнеш тотален контрол на холестерола

За холестерола е писано и говорено много, но темата за контрол на нивата и начините да се прави това, сякаш убягва от полезрението. Припомняме, че науката разграничава два основни вида: добър (отговорен за почистването на артериите) и лош (който ги замърсява). Всъщност, как можем да си помогнем?

фитнес холестеролТренировка с тежести

Да, учените са категорични, че вдигането на тежести в залата за фитнес е средство номер едно за повишаване концентрацията на добър холестерол и съответно за намаляване на лошия. Здравите момчета и момичета с големи мускули почти винаги се чувстват по – добре сравнено с онези, които прекарват свободното време пред телевизора с огромна чиния сладки.

„Когато работите с тежести в залата, кръвта се пречиства по напълно естествен начин. Нивата на добрия холестерол се повишават и действието му върху тялото е в пъти по – ефективно. Накратко – редовната тренировка предпазва артериите от запушване с мазнини, а да поддържате кръвта си чиста е основен фактор за добро здраве”, казва Кристиан Робъртс от Центъра за хранене в Ню Йорк.

Учените издават, че все още не знаят как точно упражненията помагат и в момента работата в тази насока още продължава. Изследвания обаче показват, че тежкоатлетите имат по – ниски нива на триглицериди, което намалява драстично риска от болести на сърцето. За тях това е пряк резултат от високото ниво на добър холестерол, предизвикано от тренировките и липсата на наднормено тегло.

Практическите съвети на експертите са да планирате тренировката си така, че задължително да включва големите мускулни групи и особено краката. Обосновават се с проучване сред тежкоатлети, при което било забелязано, че след клякане с щанга се отчитат 19 % подобрение в нивата на холестерола. Тоест, включете в собствената си програма всякакви вариации на тренировка за крака като клякане, бърпи, подскоци, напади и др.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *