5 причини да не ядете скариди

Независимо от всички твърдения, че морските дарове са сред най – полезните храни, скаридите всъщност биха могли сериозно да увредят здравето ви при определени обстоятелства. Ето от какво да се пазите.

скариди

Фермите за скариди способстват развитието на бактерии и вируси

Голяма част от фермите за скариди в световен мащаб се намират във Виетнам, Тайланд и Бангладеш. Тези морски създания се отглеждат в плитки басейни, където буквално е претъпкано с тях, а това създава сериозни предпоставки за развитие на лоши болести. Поради тази причина предпочитайте единствено скариди, уловени в океански води.

Някои скариди са натоварени с химикали

Поради заплахата от развитие на инфекции и вируси, отглежданите във фермите скариди често са третирани със силни антибиотици и пестициди. Най – лошото е, че понякога се използват лекарствени средства, които са забранени с разпоредба на Световната здравна организация заради доказано вредно действие. Доказани са случаи, при които отглеждани във ферми скариди имат 30 пъти над позволените нива канцерогенни антибиотици.

Отглеждането на скариди допринася за глобалното затопляне

През последните 50 години, почти 6 % от мангровите гори в Тайланд, Еквадор, Индонезия, Китай, Мексико и Виетнам (петте водещи износители на скариди) са били унищожени, за да се отвори място за повече крайбрежни ферми. Това е сериозен удар върху състоянието на екосистемата в световен план, тъй като мангровите гори ни предпазват от вредното влияние на въглеродния диоксид. Освен това в тях живеят и много други океански създания, които също помагат за пречистване.

Фермите унищожават риболовния бизнес

След като ресурсите на една ферма за скариди се изчерпат, фермерите почти винаги изоставят експлоатираното място силно замърсено. Отровената вода не само уврежда околната среда, но и натравя голяма част от свободните океански създания.

Ловът на диви скариди е много скъп

Отглеждането на скариди има своите проблеми, но уловът в свободни води не винаги е много по – добра алтернатива. Мрежите за хващането им залавят много повече същества които не стават за консумация, но все пак имат своето предназначение в екосистемата. От Международния съюз на риболовците признават, че при лов на скариди в мрежите попадат 78% други морски животни.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *