Христин Петков: Двудневна конференция за световния ден на ГИС у нас

Географските информационни технологии (ГИС) бележат началото си още от 60-те години на миналия век и се използват за картография и пространствени бази данни.
Наближава световният ден на географските информационни системи (ГИС), който тази година ще бъде отбелязан на 20 ноември. Събития, свързани с него ще се проведат на стотици места по света, България също не е изключение.
У нас GIS Day ще се отбележи с двудневна конференция на ЕСРИ България под название „ГИС в действие“. Събитието ще се проведе на 19 и 20 ноември (вторник и сряда) в хотел „Шератон“ в София. Присъствието е безплатно, с предварителна регистрация в сайта на ЕСРИ България.
GIS_FAQКонференцията ще бъде разделена на няколко сесии, всяка с по няколко лекции и дискусия, сред които “ГИС за опазване на околната среда”, “ГИС за управление при извънредни ситуации”, „ГИС за инженерна инфраструктура и транспорт” и други. Лекции ще изнесат много представители на институции и държавни агенции, както и на частния сектор, внедрили ГИС технологии в работата си, както и експерти в областта, сред които Дийн Анджелидис от ESRI Inc., Хуго де Грооф от Главна дирекция „Околна среда“ в Европейската комисия, Мария Лазарова -ръководител “Социални проекти” в bTV за ГИС технологиите зад кампанията „Да изчистим България за един ден“, Проф. дфн Димчо Солаков и доц. д-р Стела Симеонова от БАН с тема “Приложение на ГИС за намаляване на сеизмичния риск”, Тома Белев от „Зелени Балкани“ за ГИС и опазването на околната среда и много други. Ще бъдат разгледани също така тенденциите и новостите в бранша, както и множество реализирани в частния и публичния сектор проекти с геопространствени технологии.
Това е 15-тото издание на GIS Day у нас, по традиция организирано от ЕСРИ България. Някои от най-интересните проекти миналата година бяха на ИА ЕСМИС начело с Христин Петков за прилагането на ГИС в развитието на широколентовия достъп в България, както и на Община Асеновград за геопортал, позволяващ 3D виртуална разходка из Асеновата крепост, и други.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *