Лили Иванова търси спонсор да й направи восъчен клонинг!

Лили Иванова

  Нова мания е обхванала естрадния динозавър Лили Иванова. Примата на родната поп музика иска да бъде увековечена с восъчна статуя, подобно на холивудските знаменитости, научихме от близкото й обкръжение. Изпълнителката на „Панаири“ вече упорито събира оферти за изработката на нейно копие от парафин и силикон.

Идеята хрумнала на Лили след посещение в лондонския музей на Мадам Тюсо. Там тя останала впечатлена от статуите на Майкъл Джексън и Мадона и решила, че ще е много оригинално, ако и нейна отливка в цял ръст посреща феновете й на предстоящия й концерт в зала „Арена Армеец“. Примата се сетила, че още преди няколко години Николай Тодоров, представител у нас на руския музей на восъчните фигури, й предложил да й изработят двойник.

„Как да те изваем – на 20, 30 или 40 години?“, попитал спецът по парафиновите копия, когато Лили се срещнала с него. „На тази възраст, на която съм в момента“, отвърнала певицата. Когато обаче станало дума за цената, естрадната легенда била сюрпризирана неприятно.

15 000евро?! Абсурд! Кожодери! – разгневила се тя. А като се успокоила, се раззвъняла на спонсори и познати. От едните искала да финансират восъчната й фигура, а от другите – да й намерят по-евтин вариант за изработката на котлето й.

Манията на Лили е завладяла и родните фолкпевици и бизнесмени. Те смятали, че е по-оригинално да притежават свои статуи от парафин и силикон вместо портрети от именити художници или скулптори.

Бившият военен летец Николай Тодоров възнамерява да направи мащабна българска експозиция по подобие на тази в музея на Мадам Тюсо. Първите изработени отливки – на Ботев и Левски, вече са пътували в чужбина за изложби. За изработката им от руски специалисти експилотът платил от собствения си джоб. Сега мечтата на Тодоров е да направи музейна сбирка с копия на още много други бележити българи. Тя ще включва восъчните фигури на демократично избраните ни президенти – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев, както и двойници на естрадни величия като Емил Димитров.

Изработката на всеки един експонат е прекалено скъпа – от 5 до 15 000 евро.

В редки случаи цената може да падне и до 5000 евро, ако се прави копие на жив човек. При изработването на статуята от восък няма нужда от компютърна обработка, калъпът се прави по-лесно, тъй като отпечатъците се снимат директно от оригинала. Тарифата пада и когато човекът, от когото се прави копие, предоставя собствени костюм и атрибути.

Най-скъпо излиза производството на фигури с повече силикон, каквато е тенденцията в световните музеи в момента. Пропорциите и съставките на забъркваните смеси се държат в пълна тайна от майсторите. Скулптурите трябва да са така добре направени, че да издържат и на плюс, и на минус 40 градуса. Ваенето на двойника обикновено продължава от 2 месеца до 2 години в зависимост от сложността.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *