Виж кои са дърдорковците в ефира, превърнали празнодумието си в доходоносен бизнес

Андрей Слабаков е компетентен по всякакви теми

  Най-добрите бъбривци са най-умните папагали!” Тази източна мъдрост е на път да се превърне в хит в българското медийно пространство. Набедени за ВИП-ове нашенци буквално се надпреварват да ръсят мъдри мисли в ефира. Телевизиите ги канят по какви ли не поводи – я ще бистрят цените на парното, я ще дискутират по темата „Достатъчно плътни ли са презервативите?“, я ще метнат някоя рецепта за пуйка с броколи.

Доколко думите им са авторски, можем само да гадаем, като се има предвид, че речникът им бъка от заучени фрази, досущ като този на световноизвестния папагал Жако, герой на не един и два вица. Дърдорковците не спират да си чешат езиците и само сменят местата си от една телевизия в друга.

Грозната истина е, че голяма част от тях са абсолютни безделници. През последните години обаче те успяха да превърнат говоренето си в доходоносен бизнес. Роди се нова професия – „лапацало“.

Трътлестата Джуджи се перчи с дълбоки познания за холивудските знаменитости

Куп хора печелят средства за вино и хляб буквално от вятърните мелници на празнодумието, с което облъчват зрителите от екрана. „Компетентни“ са наистина по всякакви теми и буквално умеят от мухата да направят слон. Това им качество често е съчетано с умението на барон Мюнхаузен да намират невероятен изход дори от най-заплетената ситуация.

Тяхната сила са заучените фрази, жаргонните думи, цветистият диалект, сленгът на подземния цвят и дори популярни реплики от известни български, американски и руски филми. Борят се настървено за своята кауза, но не вадят никакви доказателства в подкрепата й. За успеха си разчитат най-вече на поговорката. „Кучетата си лаят, керванът си върви“.

Телевизионното лапацало няма възраст, нито пол. То може да бъде мъж или жена, професор или бакшиш. За него е важно да начеше крастата си пред камерата, така както магарето умира от кеф да се търкаля по зелената морава на пролет.

Спор няма – най-видното БГ лапацало е талантливият режисьор Андрей Слабаков. Неговите изяви чет нямат. Който и телевизионен канал да включите, ще се „облажите“ с брадатата муцуна на артистичния мен. Бунтарят поклаща глава и философства за нещата от битието, независимо дали става въпрос за кино, за отглеждаме на малки деца, или пък за „самозабравилите се педерасти“. Шегобийците отдавна разправят, че 52-годишният бохем, който обикаля предаванията в доста неугледен хипарски вид, знае дори отговора на вечния въпрос „Кое е първото — кокошката или яйцето“, но го пази в тайна, защото било разработка на военните.

Андрей е добър във всички жанрове на живота. Най-активната му творческа дейност бе в периода 1991 -2001 г. Тогава, освен че работеше за италианските компании RAI 1 И RAI 2, успя да създаде няколко филма като „Влак за морето“, „Евреите в България“, „Али Мехмед – самотният поет и смисълът на живота“, „Перловец – реката на живота“ и „Вагнер“. Последната кинолента нашумя не толкова с драматизма на сюжета в нея, а с участието на устатата актриса Ернестина Шинова, съпруга на Андрей. Той не се посрами да обяви в медиите, че няма нищо лошо в това режисьорът да назначава за главна героиня законната си половинка – просто такава била практиката по света. С времето синът на Петър Слабаков позабрави сякаш актьорската професия и влезе в ролята на българин бохем, за когото всички останали са маскари.

Денди

Последните му творчески изяви са в областта на шоубизнеса, където той храбро разгръща широкоспектърния си талант. Скакалецът Андрей Слабаков неуморно подскача от предаване в предаване.

Веднага след участието си в третия сезон на „ВИП Брадър“, мина през блудкавия формат на „Аз обичам България“ – шоу, по-скоро наподобяващо детска надпревара в социалистическото риалити „Бързи, смели, сръчни“, отколкото мисловна игра за възрастни, която да приляга на сценарист от неговия ранг. После обиколи телевизионните студия, сбръчка вежди, смъмри политиците и отпраши в „Шатрата“ на Нова телевизия, където яде, пи и спа като за последно сред гостоприемни цигани.

С това, разбира се, приключенията му въобще не се изчерпаха, защото той реши публично да защитава правата на пушачите и оглави протестите им. После се включи и в протестите срещу тока.

Любопитно е, че Слабака-младши на бърза ръка се обедини с лесбийката Деси Солджъра, с която би трябвало да са на враждуващи позиции. Че нали само преди година Андрей се караше с гейовете публично и се обяви против парадите им. Дори бе даден на съд за дискриминация. Когато обаче далаверата е обща, бързо забравя всякакви различия…

Малката пухкава блондинка Джуджанка се изтърси като торпедо в предаването „На кафе“. Диляна Маринова, както я водят в службите на есграона, е жена със свободна професия. Преди 20 години тя пристигнала от Варна в София, за да следва. Благодарение на своя приятелка се запознава с милионерското семейство на Владимир Грашнов и Лора Виденлиева. Толкова добре им пасва на характерите, че някогашният собственик на „Мтел“ я назначава за своя предана секретарка. Така в продължение на години настоящата бърборана в „На кафе“ заема авторитетния пост, държи при себе си стотици ордери с подписа на шефа и най-важното – има достъп до черната каса на фирмата.

Преди да се озове в телевизора Диди Дрингова беше известна само като съпруга на Искрен Пецов

След смъртта на Грашнов блондинката се отдава на семейните си задължения към своя съпруг и син. От летаргията я изважда Гала, която преценява, че Джуджи става за светска репортерка. Пухкавата хубавица попада в Нова телевизия и бръмчи по всякакви теми – най-вече: „Животът и делото на холивудските знаменитости“. Умело сърфира в интернет, където си намира невероятни историйки за звездички, преведени на български, така че не й се налага да използва енергията на мозъчните си клетки. В повечето случаи зрителите отдавна са прочели клюките й във виртуалното пространство и само сверяват часовника си с нейните „джуджинки“.

Впрочем, кой знае защо повечето думи от речника на Маринова са в умалителна форма – кафенце, водичка, звездичка, закусчица, почивчица и прочие инфантилизми. Приглася и й Гала, чиято любима фраза е: Хайде, милинка Джуджанке.

Не е ясно дали има предвид милинка като закуска, или милинка е умалително на мила, но карай – важното е да се зомбират зрителите с простотии.

Лигавенето в ефира продължава с часове. Кикота на Джуджанка мнозина сравняват с картечен откос, който убива слуха. Насърчавана от Гала, Джуджито започна да обикаля чужди предавания в ролята на специалист по всичко. За последно творческия си заряд варненката изля в „Шатрата“, където се опита да мята гьобеци в компанията на рошави мангусти.

Руслана Попова отдавна е забравила, че е шахматистка

Е, днес Джуджи има собствено предаване – заедно с Черната Златка и Кристина Патрашкова вече е възнаградена със собствено предаване в неделния ефир на Нова.

Денди е друг типаж сред култовите телевизионни безделници. Лапацалото не спира да ръси акъл по де що има зададена тема. Звездата му изгря в първото издание на „ВИП Брадър“, където се сдуши с друг култов дразнител – Митьо Пищова. Напук на логиката на зрителите, префиненият перничанин си пасна с търновския зевзек. Пищова канеше изтънчения Денди за конферансие на своите конкурси „Мис Свищов Интернешънъл“, „Най-красив бюст“ и „Мис Троянска прелест“. Денди вечно е зает с нещо си, но никога не може да уточни точно с какво. Обикаля светските партита, въртейки бутафорно бастунче, дегустира маркови напитки, грижи се за миниатюрен японски хин на име Хинин и пише ли, пише – не че някой го чете. Денди често мъкне „под мишка“ елитното четириного, за да похапне на аванта ноазети по парижки. Последната му – 10-та поред книга, кръстена „София – Енигма – Стигма“ видя бял свят преди две години. От тогава префиненият Денди не спира да обикаля от коктейл на коктейл, гушнал домашния си любимец.

Любомир Милчев твори за собствено удоволствие и гастролира в телевизионни предавания, накипрен като конте, излязло от картичка на стара София, факт е, че знае всичко за Симеон Сагсокобургготски. С такова умиление разказва за царската фамилия и връзките си с нея, че човек, слушайки го, се пита дали не е присъствал на раждането на малкия Симеончо. Доказателства за обратна връзка – т.е. интерес от страна на царската фамилия към личността на Денди обаче няма.

Господин Милчев не отказва нито една покана за гостуване в телевизионно студио. Той е компетентен не само по аристократичните проблеми на българското общество, но е и на „ти“ с модните тенденции. Тази му „тясна специализация“ помага да участва в дълги беседи за стил и мода, за начин на обличане на политическия ни елит.

Мира Радева

Денди е завършил българска филология в Софийския университет, а след това е специализирал в Германия в университетите на градовете Бохум и Хайделберг. По ирония на съдбата не се прочува със своите книги, а с участията си в телевизионни предавалия като „Сблъсък“, Искрено и лично“, “Вот на доверие“, „Шатра“ и куп други: Напоследък обаче тв ла-пацалото отсъства от ефира. Причината е, че настоява изявите му да се заплащат. Определил си е и тарифа – 200 лева на визита. Ако щат! Е, явно вече телевизиите не щат…

Преди звездата на Диди Дрингова да изгрее с темата „Лесни ли са жените от провинцията“ в предаването „Сблъсък“, тя бе известна с това, че е съпруга на певеца Искрен Пецов. Устатата перхидролка трудно можеше да бъде надприказвана от когото и да е, затова продуцентите Иван и Андрей често канеха на ринга русото плямпало. „Сблъсък“ се оказа люпилня на хора, които след третото гостуване ставаха известни с това, че ги показват по телевизията. Точно оттам тръгна например кариерата на Руслана Попова, която често гостуваше на ринга. Веднъж забелязана, дипломираната шахматистка с лекота се преквалифицира в „зъл език“, а после обиколи и доста от игрите на Нова телевизия. Постепенно информацията за Руслана набъбна, вече всеки знае, че е разведена, че е една от първите българки, коригирали бюста си и че спира да говори само докато прави определен вид любов и докато спи. Където мине, не пропуска да наплюе бившия см мъж Димо Тонев („Ауу, страшно прост човек излезе тоя!“) и да метне по някоя цветиста дума за опонентите си в студиото („Ама ко’ш са разправям с тебе, бе-е! Виж са к’ъвси кимизарник! Цървул такъв!“)

Напоследък се появи и нова реколта лапацала – компетентни по всички теми: социоложката Мира Радева, софийският лидер на ВМРО Ангел Джам – базки, Куката от „Под прикритие“. Да са живи и здрави, че ги има, че иначе кой ще пълни десетките тв предавания?!

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Виж кои са дърдорковците в ефира, превърнали празнодумието си в доходоносен бизнес"

  1. Тодор Карастоянов   10.04.2013 at 9:27

    Великолепен текст! Много отдавна не бях чел такова попадение – целия миризлив букет от ганьовси цветенца – в десятката! Поздрави! Е-е-х, защо поне един от тия дърдорковци не се запали, макар и символично, гонен от параноя да остане навеки в Пантеона на тъпаците!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *