Авторът на песента “Една българска роза” – Найден Вълчев навърши 85 години

Найден Вълчев

  Поетът Найден Вълчев отбеляза по нестандартен начин 85-годишнината си, която навърши на 30 август. През дългите почивни дни покрай празника 6-ти септември, авторът на стотици лирични стихове посрещна на гости във вилата си в „Драгалевци“ вдовиците на свои скъпи колеги. Някои от тях не бяха се виждали и чували десетилетия. Списъкът на гостите бе дълъг, но по здравословни причини успяха да дойдат 30 дами.

„Прегръщахме се, целувахме се, смяхме се, вглеждахме се и се опитвахме да вярваме, че не сме се променили много, споделя авторът на безсмъртната „Една българска роза“. Хрумването за различния рожден ден било изцяло негово. Той направил списък на приятелите си, едни от най-известните поети и писатели от недалечното минало. Подредил ги по азбучен ред, поставил тиренца срещу всяко име и изредил имената на съпругите: тази на Александър Гетман, Андрей Германов, Генчо Стоев, Дамян Дамянов, Иван Радоев, Ивайло Петров, Камен Калчев, Стефан Дичев, Серафим Северняк…, та чак до Ясен Антов. Вдовицата на Петър Ступел, Лидия Ступел, първа му запяла „Хепи бърдей“, а хорът от останалите момичета бързо се включил.

„Да, те са момичета за мен, защото съм свидетел на младостта им и на това, че бяха музи на големи творци. Казах им, че не може да не са тъжни от това, че тях ги няма, но и че трябва да бъдат радостни, че са срещнали тези светли хора и ярки таланти. Това съвсем не бе панихида, а среща на приятелството!“, споделя развълнувано Найден Вълчев, доста притеснен, че не може да изброи имената на всички, които са го уважили. Тези, които по здравословни причини не могли да дойдат, той тепърва започва да посещава една по една. В този списък попадат Станка Пенчева, Лиана Даскалова, Надя Неделина.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *