“Топлофикация” ни облага с несъществуващи сметки

"Топлофикация"

  Потребителите на парно в София са подложени на поредния шантаж от страна на „Топлофикация – София“ АД. Дружеството е разпратило нови писма за събиране на просрочени задължения, като и този път в тях се съдържа поредната оригинална, но крайно незаконна идея.

Де факто хората са изнудвани да си плащат даже и да са убедени, че ще им приспаднат пари след изравнителната сметка. Получава се така, защото лихвите по просрочията през годината няма да се възстановят даже и абонатът да има да взема в края на сезона. Трябва да се има предвид, че тези тежести са огромни и се равняват на основния лихвен процент с надбавка от 10 пункта, или около 13% годишно.

„Препоръчително е да заплащате в срок сумите по издадените месечни съобщения, тъй като лихвите, които се начисляват за просрочване на месечните задължения, са дължими, независимо от това дали резултатът от изравнителната фактура е със знак плюс или минус“, се казва в съобщение на „Топлофикация – София“ АД.

Това означава, че дружеството може да начислява напълно неправилно нереално високи сметки на хиляди абонати и ако те не искат да ги платят, впоследствие са заставени да дават лихва върху пари, които никога не са дължали. Това се случва всяка година, защото текущите сметки за парно са прогнозни, а не реални. За първи път обаче дружеството открито заявява, че няма да възстановява неправомерно наложени лихви. Писмата са обърнати към потребители, които нямат големи задължения – общо от един сезон назад, и плащат накуп след изравнителната сметка. В това има резон, защото съвсем наскоро омбудсманът на България Константин Пенчев, сезира Върховния касационен съд и оттам потвърдиха, че давностният период за сметките за парно е 3 години.

Досега се смяташе, че е 5 години или че няма въобще давностен период. Голяма част от просрочените сметки се дължат от абонати, които не ползват парно, но имат апартамент в топлофицирана сграда и са длъжни да плащат за сградната инсталация. Оказа се, че тези сметки са колосални и напълно съизмерими със задълженията, които биха платили, ако си бяха пуснали всичките радиатори. Подобни абонати имат шанс да се откажат от услугите на топлофикациите, ако съберат подписите на две трети от съкооператорите, които също не искат парно.

Лично министър Делян Добрев призна, че другите варианти за отказване от парното са по-трудно приложими. На първо място, повечето кооперации са с вертикални щрангове и преработката в хоризонтални, за да може всеки да има отделен топломер, е много скъпо удоволствие. Все още не е ясно и дали хората, които не ползват парно и са махнали радиаторите, могат да изолират тръбите на сградната инсталация, които минават през техния дом, и по този начин да се откажат от услугата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *