Уроци за родители: Как да бъдеш по – добър баща

И да имаш силни и здрави деца

как да бъдеш добър баща

Съвременните татковци често са изправени пред парадокс: искат да са емоционално близо до децата си, но в същото време са сковани от общоприетите норми за мъжественост. Много бащи откровено се страхуват да не изглеждат твърде сантиментални и това им пречи да общуват със собствените си наследници. Най – важно от всичко е да изградите доверие в малчуганите към собствената си личност, а останалото е въпрос на техника. Ето няколко практически урока.

Ти не си Супермен

Не се страхувайте да разкажете на детето си истории от вашето собствено детство, споделете какви да били страховете и притесненията ви в онези далечни години. Така ще го научите на две важни неща: че силите ви имат предел и вие също сте обикновен човек, който има нужда от специално внимание. В никакъв случай не се мъчете да изглеждате безупречни.

Не лъжете

Дълбоко погрешно е да лъжете: „Аз ходех с желание на училище и имах само шестици. Биех всички наред, а момичетата полудяваха като ме видят”. Това в 99% от случаите не е вярно (аз лично познавам само 1 човек, който навремето искаше да ходи на „даскало”), а да имаш само шестици е почти винаги невъзможно (оценката понякога зависи и от настроението на преподавателя). Много по – добър вариант е да признаете: „И на мен не ми се учеше, но го правех. Защото трябваше да се науча на нещо, за да ви купувам играчки. Ако ти не учиш, твоите деца няма да имат играчки”.

Не се страхувай да плачеш

Да се правите на по – чувствителен отколкото сте не е хубаво, но няма нищо лошо, ако пролеете някоя сълза разчувствани от тъжен филм, романтична песен или просто защото отборът ви изгуби мача. И както децата ви виждат да се смеете, така ще знаят, че можете и да плачете.

Не се изкарвайте всесилен

Бащата на един мой съученик стана за смях, защото разправяше на сина си, че може да върже железен лост на възел с голи ръце. Естествено ние не повярвахме и го помолихме да ни покаже, при което таткото се оттегли посрамен. Помнете, че ако се правите на велики пред децата, рано или късно ще получите силен ритник в задника. И още по – важно: те ще изгубят доверие във вас, а това вече е страшно.

Намирайте им нови задачи

Опитайте нещо ново с децата. Не е задължително това да е нещо необикновено и безкрайно сложно, но в същото време е препоръчително от време на време да ги вадите от тяхната зона на комфорт. Така ще научат да преодоляват трудностите и да не се предават.

Признайте си грешките

Не се срамувайте да попитате вашето дете какво мисли по даден въпрос и не се подигравайте на отговора му. Защото вие виждате нещата по един начин, те по съвсем друг. Научете ги от малки да обсъждат важните въпроси и да не се страхуват да потърсят помощ в труден момент.

Сърце от злато

Когато виждате, че нещо притеснява детето, обърнете му внимание и опитайте да научите какво се случва. Според случая се покажете състрадателни или строги, но като цяло избягвайте да се карате. Добра практика е да дадете съвет и ако се наложи – настойчиво. Покажете, че се интересувате от неговите чувства и не ги пренебрегвайте, защото болката е много голяма.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *