Полезни хранителни добавки по време на бременност

Дори да спазвате здравословна диета, е трудно да сте сигурни, че получавате достатъчно полезни вещества както за вас, така и за бебето. Консултирайте се с вашия лекар по отношение на основните добавки, които можете да взимате по време и след бременността. Ето някои от най- важните:

bremennost-dobavki

1. Фолиева киселина. Няма съществена разлика между синтетичната и натуралната фолиева киселина. Дозата също може да варира – вашият лекар ще ви я определи. Препоръчват се до 1200 млг. Фолиевата киселина трябва да започне да се взима, още докато правите опити да забременеете. Тя има ключова роля за изграждането на здрава нервна система у плода, особено в началото на бременността.
2. Омега- 3 и мастни киселини. Рибното масло е особено полезно по време на бременността и кърменето, защото помага за баланса на омега- 3 киселините и доставя необходимите киселини за развитието на мозъка на бебето. Възстановяването след раждането също е бърза.Особено важни са през третото тримесечие, когато мозъкът на бебето се развива най- много.

bremennost-hrana
3. Пробиотици. Задължителни са особено по време на бременността. Бебетата се раждат с напълно стерилен чревен тракт и получават полезни бактерии от майката по време на кърмене. Когато майката консумира качествени пробиотици, е сигурно, че и бебето получава полезни бактерии. Така се намалява риска от инфекция на ушите и болести през първите години. Здравият чревен тракт е важен за здравето като цяло. Приемайте пробиотици по естествен начин – чрез храна.
4. Магнезий. Добавките магнезий винаги са полезни, но най- вече по време на бременността. Острият недостиг на магнезий може да навреди на растежа на бебето, увеличава риска от прееклампсия и дори смърт. Подходящата доза магнезий помага за по- бързото възстановяване по време на бременността, помага на бебето да получава повече хранителни вещества чрез плацентата.

Консултирайте се с лекаря си кои добавки да взимате и в какво количество.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *