Внимание! Биберонът забавя проговарянето!

Много педиатри смятат, че биберонът е едно от вредните неща за кърмачето. На първо място залъгалката често става приносител на различни зарази, причиняващи инфекции и смущения. Също така, твърде честата му употреба може да доведе до деформиране в захапката на детето, което в бъдеще да създаде сериозни проблеми. Последните открития дори показаха, че бебетата които по – често се залъгват с биберон, проговарят по – късно от връстниците си.

биберон

„Бебенцата се раждат с вроден инстинкт за смукане. Тази необходимост далеч не може да бъде задоволена само чрез кърменето, в който момент сукалчето не само се храни, но и усеща близостта на майка си. Все още най – популярният заместител е бибероната, която обаче може да бъде и доста вредна. Ако нямат залъгалка, бебенцата започват да смучат пръстите или юмручетата си, което също не е полезно. В някои случаи биберонът може да помогне, но от родителите зависи да не прекаляват и да мислят какво правят”, казва д-р Стаматов от Детския център в София.

Специалистът допълва, че много родители тикат залъгалката в устата на бебето с цел да го укротят. Ако кърмачето има биберона в устата си по цял ден, това е много тревожен сигнал. Тук топката отново се връща към родителите, които са длъжни да обръщат достатъчно внимание на детето, да си играят с него и да му помогнат да опознае заобикалящия ни свят.

Особено важно за бебето да се отучи от биберона е момента на проговарянето. Цяла поредица от изследвания доказаха категорично, че залъгалките възпрепятстват този процес и го забавят драстично. Разбира се, пригответе се за протести от страна на детето, което дълго време ще търси своя любим предмет. Нужно е да се въоръжите с достатъчно търпение и постоянство.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *