ГЕРБ и Първанов уговарят коалиция

Сергей Станишев

  В ГЕРБ усилено се обсъждал вариантът за коалиционно правителство с „по-добрата БСП“ след евентуални предсрочни избори, научихме от достоверни източници. В партията на Бойко Борисов дори се чуват слухове, че е имало среща между Първанов и пратеници на ГЕРБ, за да анализират положението в страната и как да се възползват от него.

„Бойко и Цецо отдавна искат да отстранят Станишев като фактор в БСП. Същото иска и Първанов, за да се върне на власт. Общият интерес ги води към коалиция между ГЕРБ и червените, начело с бившия президент, за да избегнат желязната хватка на ДПС което вече трудно ще се впише като партньор в управлението на която и да е политическа сила“, казва по-литолог, който внимателно следи процесите на „Позитано“ 20.

Георги Първанов и Бойко Борисов

Опитите на ГЕРБ да махнат Станишев са още от конгреса, на който лидерът на БСП беше кандидат за председател в конкуренцията на Първанов. Още тогава Бойко Борисов тайно подкрепял бившия президент за поста, защото бил по-диалогичен от Сергей.

„Борисов е в най-изгодна позиция сега. Подкрепата за БСП ще се стопи наполовина и така ГЕРБ ще е с два пъти по-голяма тежест от тях, но ще имат абсолютно мнозинство в парламента.

Свалянето на Станишев не е единствената допирна точка между Борисов и Първанов. И двамата, меко казано, недолюбват Волен Сидеров и искат да се еманципират от ДПС и обръчите им от фирми, които от тук нататък ще носят само негативи на всеки, който се хване с тях“, казва политологът. Според него омразата на Първанов и Румен Петков към Станишев е в пъти по-голяма, отколкото към Бойко Борисов и ГЕРБ.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *