Шефът на ГЕРБ Николай Андреев – бивш сътрудник на ДС

Николай Андреев

Шефът на пенсионерската организация на ГЕРБ – Старейшина Николай Андреев е бил секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС).

Това показа справка в сайта на Комисията по досиетата. Николай Андреев, който не се посвени да сравни патрона си Бойко Борисов с Васил Левски, е вербуван от ст. лейтенант Андреев на 22 февруари през далечната 1975 г.

Още тогава секретният сътрудник получава псевдонима Порязов. Неговата задача е била да работи към Разузнавателното управлениe на Генералния щаб.

По време на тайната си мисия за ДС младият учен физик е бил под ръководството на вербовчика си и водещите офицери Запрянов и Бергов. В сайта на Комисията е отбелязано, че секретният сътрудник е отчитал разходни документи за които липсват подробности. Това на практика означава, че Андреев е получавал пари или пък че е черпен от водещите го фицери за сметка ДС. Очевидно от службите са залагали много на секретния сътрудник, защото са го вербували повече от 20 години, преди да замине на дипломатическа мисия в Ливан. Той става посланик на страната ни в Бейрут през юли 1999 г. Остава на поста до 2005 г, когато с указ на президента Георги Първанов мандатът му е прекратен.

Бойко Борисов

Николай Андреев прави и впечатляваща професионална кариера най-вероятно не без покровителството на ДС. Той започва работа като инженер в Института по електроника на БАН през 1970 г. Само след две години става асистент в катедра „Физика“ на ВМЕИ. По това време е изпращан на специлизации във Франция. Андреев бързо се изкачва по стълбицата нагоре и през 1998 г. вече е директор на Института по приложна физика към ТУ-София.

При всички тези обвързаности на Николай Андреев с ДС напъните на Бойко Борисов да не допуска бивши агенти или сътрудници в редиците на партията си изглеждат нелепи.

След като ГЕРБ дойде на власт, изтегли всички посланици с картончета. Още по-смущаващо е, че някогашният представител на държавата в Ливан оглавява пенсионерската организация на ГЕРБ. Той беше избран за втори мандат преди дни.

В речта си на отчетно-изборното събрание Андреев се обърна към Бойко Борисов и Цветан Цветанов с думите: че благодари на човека, който за него е истински строител на една нова България, достойна личност, която с апостолски труд е изградила структурите на партия ГЕРБ. Мъдростта на България е мъдрост за всички, имащи нужда от нея. „Без колебание я ползвайте.

Тя е наше национално богатство. Партиен приоритет е да се раждат повече деца. Младежкото ГЕРБ отбеляза, че до месец юли 2012 година са били родени повече от 500 бебета на нейни членове. Още по-голям е броят на новородените през същия този период, внучета на старейшини.

Цветан Цветанов, който беше специален гост, от своя страна пък изчетка организацията на пенсионерите и заяви: „Вашият жизнен опит е изключително важен. Ние всички заедно трябва да градим България.

Вие дадохте съветите и идеите за онова какво трябва да направим“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *