Цветанов отървава затвора

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

  Обективен съдебен процес срещу Цветан Цветанов? Още ли има наивник, който да вярва, че това ще се случи? Най-скандалният вътрешен министър в новата история на България се готви да излезе чист като момина сълза от първото дело, по което е привлечен като обвиняем.

Сърдечни трепети са свързвали в миналото, а според запознати и до ден днешен, съдия Димитрина Ангелова, която ще води процеса срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, и неговия адвокат Менко Менков. Тази информация се появи тези дни и бе потвърдена от техни колеги – юристи, въпреки че адвокат Менков се закани да съди източниците на медиите, които я извадиха на бял свят. „Някога те бяха гаджета, а според клюката и до сега се срещат“, категорични са хора от юридическите
среди.

Димитрина Ангелова
Димитрина Ангелова

„Дори вярно, да е какво лошо има в това?“, питат защитниците на Цветанов.

Лошото е, че това е отявлен конфликт на интереси и съдия Ангелова едва ли ще бъде особено обективна, когато води процеса. Отсега в гилдията се знае, че Цв. Цв. ще бъде оправдан, при това още на едно от първите заседания. Не е ли редно съдийката да си направи отвод и защо изобщо главният прокурор Сотир Цацаров търпи подобна гавра с правосъдието, питат се в юридическото съсловие.

Жребият отреди делото на Цветанов, който написа 3 пъти „Не!!!“ върху заявление за подслушване на скандалния антимафиот Орлин Тодоров от Велико Търново, именно на съдия Димитрина Ангелова.

От Софийския градски съд (СГС) веднага побързаха да съобщят, че тя е избрана на случаен принцип между всички съдии в Наказателно отделение. Изборът й бил направен буквално часове след като обвинителният акт срещу Цветанов е внесен в съда, тоест не е имало време за тънки сметки. Вярвате ли на това абсурдно обяснение, експресно сервирано в стил „гузен негонен бяга“?!

Из коридорите на Съдебната палата обаче се понесе мълвата, че шефката на СГС Владимира Янева, която се гордее, че е семейна приятелка на високопоставения подсъдим, е контролирала изкъсо този жребий.

Менко Менков
Менко Менков

Отдавна е сринато общественото доверие към „случайния“ подбор и затова никой не се изненада от тези приказки, факти от биографията на съдия Димитрина Ангелова допълнително наляха масло в огъня.

Тя стартира юридическата си кариера като следовател в столичната Шеста следствена служба. В бранша си спомнят, че в онези години най-близкият й приятел е Менко Менков. Свързва ги романтична афера, която продължава на приливи и отливи до ден днешен. Сега двамата сърдечни другари и единомишленици ще си поделят съдебната зала Ангелова ще наметне черната тога на съдия, а пристегнат в ефектен костюм на райе Менков ще защитава титаничния Цветанов.

Днешният мастит адвокат е роден в русенското с. Караманово. След това трупа юридически знания в милиционерското училище в Пазарджик и право в Академията на МВР в Симеоново. В пансиона на родния „Йеил“

Менко Менков дели една стая с друг възпитаник на пазарджишкото милиционерско училище, днес магистрат от върховете на съдебната власт. Инициалите на този съквартирант се пазят от журналисти. Той е обаче човекът, който подбутва кариерата на Димитрина Ангелова. Навремето съквартирантът на Менков е зам.-шеф на Районната прокуратура (РП) в столицата. Той издърпва при себе си хубавата следователка Ангелова, която набързо става прокурор. Тогава обаче пътищата й с Менков се разделят, защото дамата свързва съдбата си с колега от Районната прокуратура. След това Димитрина Ангелова се преквалифицира в съдия в Градския съд. Ражда си детенце и няколко години е извън съдебната система.

Орлин Тодоров, скандалният бивш шеф на ГДБОП - Велико Търново, пенсиониран в ареста от МВР, разбира се, със солидно обезщетение със знанието и позволението на Цв. Цв.
Орлин Тодоров, скандалният бивш шеф на ГДБОП – Велико Търново, пенсиониран в ареста от МВР, разбира се, със солидно обезщетение със знанието и позволението на Цв. Цв.

Тя обаче излиза по майчинство, без да е решила делата срещу Николай Методиев – Пилето и срещу бившата социална министърка Емилия Масларова. На практика Ангелова слага двата емблематични за родното правосъдие казуса „на трупчета“ за дълго време.

След 11-годишно размотаване именно тя оправдава Николай Методиев- Пилето, считан за дясна ръка на Косьо Самоковеца и поел „бизнеса“ през границата веднага след убийството на известния контрабандист. Делото срещу Масларова за присвояването на огромни суми при изграждането на социален дом в Стара Загора все още не е приключило.

Сред известните „подсъдими“ на Димитрина Ангелова е и Валентин Димитров – Топлото. Тя е съдия по така нареченото дело за джакузито. Димитрина Ангелова го осъди на 3 години затвор за тежка безстопанственост, но след това писа мотивите, към присъдата близо 2 години.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *