Фондация “Ванга” си присвои къщата на пророчицата!

Ванга

  Къщичката на баба Ванга в Рупите, която стои заключена от години, може да стане собственост на кметството в Петрич. Общината официално е поискала от финансовия министър Симеон Дянков да вземе движимото и недвижимото имущество на пророчицата в местността Рупите. На едно от последните си заседания общинските съветници единодушно са гласували такова решение.

Според отлично запознати зад това на пръв поглед разумно предложение се крият апетитите на фондация „Ванга“ да прилапа и този имот на ясновидката. Фондацията „Ванга“ е станала приют за кадри на бившата Държавна сигурност, описа положението наскоро. Според източниците точно почетният член на фондацията прокурор Димитър Вълчев стои зад идеята имотът първо да премине във владение на общината, а оттам в неправителствената оризация.

Къщата в Рупите, в която Ванга живее през последните години от живота си, след смъртта й през 1996 г. е заключена и стои затворена вече над 16 години. Сградата е собственост на държавата. Точно в този дом ясновидката е приемала хората, дошли при нея с надежда за помощ. След смъртта й обаче в него се разпореждат само мишки и други полски гризачи. Според запознати в къщичката има над 600 вещи и повечето от тях вече са мухлясали.

Къщата в Рупите днес е заключена заради чиновническа грешка

В завещанието си Ванга дарява всичко, което притежава, на държавата. Оказва се обаче, че в документ, издаден от Министерството на финансите, е написано, че всичките недвижими имоти на пророчицата се дават на областната управа в Благоевград. За движимите вещи не е отбелязано нищо, вероятно поради разсеяност на неизвестен чиновник, изготвил документите.

При това положение днес фондация „Ванга“ се явява стопанин на въпросната къщичка и парка наоколо. В същото време обаче мебелите и всичко друго, което е в последния дом на Ванга, не е предадено на областната управа в Благоевград. Затова малката сграда, в която преминават последните години на легендарната ясновидка, е затворена и недостъпна. Събраното вътре постепенно се унищожава. Дори от пръв поглед се вижда, че имотът е в ужасно състояние.

Не спират и разправиите за наследството на Ванга. Според завещанието си от 1984 г. тя оставя движимото и недвижимото си имущество на държавата. Близките й родственици завеждат дело срещу България за наследството. В началото го печелят, но преди време, през 2001 г., Върховният съд отсъжда в полза на държавата

Повече от 16 години след смъртта на Ванга туристите, пристигнали в Рупите, за да й се поклонят, остават излъгани в очакванията си да посетят последния й дом. Той е залостен с дебел катинар.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *