Ужас! Би Ти Ви загива!

Телевизия Би Ти Ви
Телевизия Би Ти Ви

  Би Ти Ви е на път да фалира в рамките на 2014 година, сочат прогнозите на дългогодишни специалисти в телевизионния бранш. Доскорошният телевизионен лидер в страната прилича на грохнал старец с овехтели дрипи на гърба. Това показват рейтингите на всички предавания, които се въртят като пумпал на екрана. Турските сериали, заместили авторските предавания в Би Ти Ви, се оказаха сапунен мехур за надеждите лидерът да задържи позициите си.

В момента Нова телевизия отвява конкуренцията с двойно, а в някои часови пояси и тройно по-висока гледаемост.

Ани Цолова и Виктор Николаев все още са най-гле-.даните водещи на сутрешен блок
Ани Цолова и Виктор Николаев все още са най-гле-.даните водещи на сутрешен блок

Рейтингите на телевизионните предавания са една от най-строго пазените тайни в електронните медии, заедно със заплатите на звездите. Всеки обявява предаването си за най-успешно, но любопитни журналисти успяха да открият реалната зрителска аудитория на водещите телевизии и скъпоструващите им предавания.

Оказа се, че Нова телевизия е детронирала доскорошния първенец Би Ти Ви. Предаванията й винаги са номер едно в моментната картина при отчитането на рейтингите.

Размазването на конкуренцията започва още в ранни зори със сутрешните блокове. Някои скептици смятаха, че Ани Цолова и Виктор Николаев няма да успеят да привлекат верните зрители на Би Ти Ви и тяхното „Здравей, България“ ще остане втора по гледаемост. Но резултатите сочат, че от рокадата изцяло е спечелила Нова ТВ. Така 36,8% от зрителите предпочитат нейния сутрешен блок.

Гала прави рекордни рейтинги
Гала прави рекордни рейтинги

Воденото от Генка Шикерова и Константин Караджов предаване „Тази сутрин“ остава далеч назад с 21%. БНТ и ТВ7 са в миманса със сутрешните си блокове. Държавната телевизия се гледа на разсъмване от около 6 на сто от зрителите, a TV7 – от 3,1%.

Нито един от скъпите проекти на най-младата телевизия не успява да привлече сериозен зрителски интерес. Най-рейтинговото й предаване се оказва националното турне на Николай Бареков – „България без цензура“. В неделя следобед то привлича над 10% от зрителите пред малкия екран. На фона на останалите предавания в ТВ7 „Музикална академия“ изглежда по-добре, но това не означава, че успява да пребори риалити програмите на останалите телевизии и да направи двуцифрен рейтинг.

Почти никой не гледа историческия сериал „Дървото на живота"
Почти никой не гледа историческия сериал „Дървото на живота“

Междувременно най-конкуриращите се – Би Ти Ви и „Нова“, са неизменно в челните места по рейтинг, но „Нова“ винаги е поне с няколко процента напред. Дори в праймтайма в неделя, когато Нова телевизия излъчва холивудски екшън, успява да задържи първото място Излъчваните в същото време оригинални български сериали – „фамилията“, „Четвърта власт“ и „Дървото на живота“, остават далеч назад и не успяват да се преборят за по-голям зрителски интерес.

Това, че доскоро най-гледаната Би Ти Ви изгуби още няколко от знаковите си лица, също се отразява лошо на рейтингите и на публицистичните й предавания. „Тази неделя“ беше върнато спешно на екран, а Лора Крумова беше заместена от младия Антон Хекимян. Първият епизод на предаването даде плачевни резултати – едва 11%.

Николай Бареков е най-популярен в TV7
Николай Бареков е най-популярен в TV7

Много далеч под тези числа са неделните сутрешни програми на ТВ7 и БНТ. „Терминал 7″ събира едва 6% от всички зрители. Резултатите са още по-унизителни за „Денят започва… в неделя“ по БНТ, което според резултатите има по-нисък рейтинг и от Дисни Ченъл.

Картината съвсем не е розова за всички следобедни публицистични предавания в неделя. Тогава по правило рейтингът е по-нисък, но нашите изчисления показаха, че трите най-гледани в този част предавания не могат заедно да достигнат рейтинга на Гала в сряда сутринта, който стигна дори 37%. „Всяка неделя“ на Кеворк Кеворкян все още е най-гледаното предаване в своя часови пояс с около 14%. „Нека говорят“ с Росен Петров прави рейтинг малко над 11%, а предаването на Мартин Карбов-ски по ТВ7 получава 7,7% от зрителския интерес.

Късните часове, в които се излъчва новото предаване на Иван Гарелов и Елена Йончева „Оригиналът“ по ТВ7, са пагубни за рейтинга му. Докато останалите телевизии пускат собствени сериали, Гарелов и Йончева правят рекордно нисък рейтинг – едва 2,7%.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *