Техникумите у нас – масово пред закриване! Няма желаещи за занаят!

Механотехникум Никола Вапцаров

Тoчно преди началото на годината, от Министерството на образованието са  вдигнали ръце и вече се канят да закрият голяма част от добре познатите ни техникуми. Учениците се бутат в “елитните” гимназии. Така много професионални училища в страната могат да затворят врати завинаги.

Куриозното е, че вместо с времето професионалното средно образование да става все по-желано, то се оказва изключително непопулярно сред децата и родителите. Експертите смятат, че главният виновник за създалата се ситуация е демографската криза, покосила родината ни.

Но това е единствената причина, според  Мардирос Зовикян, директорът на Професионалната гимназия “Никола Вапцаров”. Названието “елитна гимназия” се налага прекалено агресивно и отвлича  вниманието на кандидат гимназистите.

Освен това никой не може да вини родителите, че искат детето им да получи елитно образование, въпреки че реално такова в България липсва, счита директорът. Освен това закриването на голяма чат от предприятията у нас, по време на кризата води до силен дефицит в търсенето на професиите, които предлагат от  професионалните гимназии.

За да се решат проблемите със средното образование, трябва да се свика нова кръгла маса между директорите на професионалните гимназии, работодателите и Министерството на образование.

Обновената сграда на Строителния техникум ще остане празна?

Така само с общи усилия може да се спаси традиционното професионално средно образование. Друг куриоз е, че единствено тези гимназии дават свидетелство за професионално образование, което е признато в целия Европейски съюз.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/qMdYw0bL0No

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Техникумите у нас – масово пред закриване! Няма желаещи за занаят!"

  1. Иван Славчев   24.08.2012 at 13:47

    Ако изключим висшите ръководни длъжности, в момента доста често „майсторите“ със средно или по-ниско образование получават по-високи доходи от висшистите. Може би защото са по-малко като брой и не се конкурират. Но нужда от майстори винаги ще има със сигурност.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *