Тайнството на Кръстова гора!

Кръстова гора

В България има места, наситени с толкова силна енергия, че стават чудеса. Едно от тези кътчета, осеяни с благодат е Кръстова гора. Разположена е насред Средните Родопи, където се намира манастирът “Св. Троица”, известен сред хората като Кръстова гора или както е отбелязан на картата на България – Кръстов връх.

За това място се носят много легенди,  една от тях, разпространявана от монасите е, че това е едно от местата по света,  където „Господ слиза при земните хора“. Това се дължи, според легендатата, че там сред дебрите на Родопа е скрита частица от кръста, на който  е бил разпънат Исус. Частицата от божия кръст се намирала в манастира „Света Троица“ до XVII век, тогава турците го изгарят и помохамеданчват цялата област.

параклисите

Но трима монаси успяват да скрият частицата от кръста в една от близките пещери. От тогава до ден днешен са стотици разказите и свидетелствата за необикновените събития, случващи се на това място. Много свидетели се кръстят, че често над храма нощем виси огромен светещ кръст. А понякога по време на вечерната служба се били чували стъпките и на 12-те монаси, които били убити от османците през XVII век, защото не предали вярата си. Много богомолци идват на това място, за да лекуват болестите си, отписани от конвенционалната медицина.

Кръстът на Борис lll

Излекувах  дископатията си на кръста, разказва Елена Александрова от родопското село Крепост.  Докторите бяха вдигнали ръце от мен, а аз лежах като труп на леглото. Чудото стана след две посещения от мен на това място. Трима крадци задигат кръста през 1995 година и го разрязват на три части. Но скоро ги застигнало божието наказание, двама от тях починали от страшна смърт, тогава третият се изплашил и захвърлил останките от разпятието в дерето край манастира, които били намерени от местен овчар.

Чудодейният дъб

Днес кръстът, дарен от цар Борис III е възстановен и циментиран в новата църква. Поклонниците вярват, че този кръст има лечебна сила и  го трупат с дрехи. На Кръстова гора има и чудодеен дъб. Интересно е, че неговите клони така са преплетени, че правят кръгъл отвор, през който, според поверието може да минат само праведните. А в дънера му има малки дупки, където хората пъхат ръцете си, за да намерят облекчение на болестите си. Дори и да не вярвате, посетете това място.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

 
http://youtu.be/x9Y6Qr4zqrA

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *