Скандал в БНТ по финансиране на проекти за документално кино

Румяна Бъчварова

  Нов скандал в държавната телевизия се заформи след активната намеса на правителствени чиновници, научихме от отлично информирани източници. На последната филмова сесия в БНТ, която трябваше да одобри финансиране на проекти за документално кино, последните изведнъж се оказаха първи, шегуват се външни продуценти, останали извън класацията.

Комисията на телевизията имала възможност да одобри само един от няколкото кандидати поради липса на средства. Безспорният фаворит се оказал Димитър Стоянович, който подготвил сценарий, посветен на Балканските войни. Дими, както му казват приятели и колеги, е един от най-талантливите телевизионни сценаристи.

Работил е в най-гледаните тв продукции, а доскоро беше главен сценарист на „Господари на ефира“. От известно време работи за култувото списание „L’Europeo“. По-малкият син на актрисата Ани Бакалова и вече покойния кинокритик Иван Стоянович е историк по образование.

Мирослав Боршош

Неговият прадядо е един от основните герои, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Иван Стоянович Аджелето е близък съратник на Захарий Стоянов. Дими Стоянович е наследил артистичността на родителите си и любовта към историята от прочутия си род, което личи и от интелигентните му текстове, пълни с чувство за хумор.

Този път без драми филмовата комисия на Българската национална телевизия единодушно класирала неговия проект на първо място. Останалите, за които няма пари, били подредени по точки. На пето място се оказал проектът на продуцента Мирослав Боршош, бивш политически кадър на СДС. Неговият филм е посветен на седемдесетгодишнината от спасяването на българските евреи, която България ще чества през пролетта на следващата година. Кандидат-екипът на Боршош бил съставен от неопитни в киното млади творци, а проектът му бил твърде слаб според членове на журито. Ръководството на БНТ било доста изненадано, когато на следващия ден след обявяването на резултатите в сградата на телевизията цъфнал самият Боршош, придружен от началничката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.

Димитър Стоянович

Социоложката, собственик на агенция „Маркет линкс“, бе назначена на престижния пост, след като открито работи за ГЕРБ преди последните парламентарни избори. Бъчварова вдигнала скандал на шефовете в медията и им посочила правилния победител в лицето на Боршош. Тя аргументирала избора на правителството с предстоящите чествания и заявила, че филмът за спасяването на българските евреи ще бъде основен акцент в тях и представлява израз на държавната политика. Запознати със сценария споделят, че пропагандата в него доминира над историческата истина и професионалното правене на кино.

В бъдещия филм, поръчан от правителството, отсъства един неудобен сюжет – трагичната съдба на 11 384 български евреи от Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини, които са изпратени в концлагера „Треблинка“ след присъединяването на България към Тристранния пакт. Много вероятно е вместо да изпише вежди, лентата на Боршош да избоде очи, споделиха източниците, като се позоваха на не един и два скандала, избухнали след филми на чувствителни исторически теми. Шефовете в телевизията се видели в чудо след устната заповед на Румяна Бъчварова, защото не знаели как да обяснят на останалите издействаното с връзки финансиране на Боршош. Пред тях стоял и още един сериозен проблем – липсата на пари. Понеже няма как да отреже класирания на първо място проект на Димитър Стоянович, ръководството на БНТ трябва да намери допълнителни средства за филма на Боршош.

Парите за филми обаче отдавна свършиха, защото Севда Шишманова ги е изляла в „Под прикритие“, твърдят осведомени от кухнята на държавната телевизия и добавят, че такава директна намеса в работата й не си е позволявало никое правителство досега.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *