Професията “баба под наем” върши чудеса с децата!

Топлината на бабината прегръдка е незаменима и доказано здравословна

  Все повече тв реклами прибягват до бабите, за да повишат доверието в своя продукт. Всичко, което е от баба, носи спокойствие и топли спомени. Било погача, било кисело мляко, било домашно сладко. А колко много и как незаменимо баба е помагала за отглеждането на децата в семейството!

Семейната топлота, която дава баба, влиза в основата на проекти за спасяване на българските хлапета от домове с увреждания. Но и там баба трябва да се пребори с планини от студенина и бездушие.

Положението в българските домове е страшно, разкрива филм на Би Би Си през 2007 г, който ужасява Европа. Децата там са жертви на системата, която държавата лицемерно създава уж за грижи, а всъщност за смърт – от недохранване; по непредпазливост чрез занемаряване; чрез малтретиране с транквиланти; в резултат на побой; противозаконно лишаване от свобода в психиатрия и т.н. Предишният прокурор Борис Велчев обещава разследване, но конкретни резултати не са известни на обществото.

„От 2007 г. насам се наблюдава малко подобрение (но съвсем не достатъчно). Все още има деца, завързани за леглата си, все още има липса на квалифициран персонал, сексуални злоупотреби, инвалиди момчета и момичета, които гладуват, живеят в дефекация или измрязяване“, разкри пред журналисти Мая Стоянова, представител на Международния хуманистичен и етнически съюз (IHEU). Това всъщност е част от нейния доклад пред ООН тази седмица, където алармира, че през последните 10 години умират над 200 деца, включително десетки чрез излагане на студ, липсата на хигиена, злоупотреба с медикаменти и общо насилие. Преобладава обща култура на безнаказаност, отбеляза Стоянова, и поиска от Европейския съюз и международната общност да следи ситуацията отблизо, за да се сложи край на нарушенията на човешките права.

Членове на IHEU, които представляват повече от 100 хуманисти и отделни организации в повече от 40 страни, вече се срещнаха с експерт на българското Министерство на външните работи. Ще се срещнат и с директора на агенция „Човешките права“ в България и ще продължат да помагат в името на изоставените деца.

Една от конкретните и най-ефективни помощи е програмата „Баба“. Изпробва се в Плевен и е финансирана от чуждестранни институции (като английската ТВАСТ) след злополучния филм. „Още в самото начало желанието на колегите бе да не се подсигуряват пари например за подови настилки, по който не ходят деца, на модерна кухня за недохранени бебета, нито пък климатици за деца, които не са извеждани от месеци на чист въздух. Програма се стреми да осигури, индивидуално внимание и грижа за всяко дете, без инвестиране на ресурс в самата институция, която трябва по естествен път да отпадне като необходимост. Програмата включва осигуряване на всекидневна грижа, полагана от наетите жени по проекта „Баба“, чиято задача е да осъществяват контакт с конкретно дете.

Същността на идеята е детето да почувства близоста, да бъде хранено толкова време, колкото му е необходимо, да чува своето името си и има някой, който да разговаря с него. От друга страна, всичко това правят доброволците, напълно безплатно, същото което персоналът извършва срещу заплащане. За отрицателно резултатът от грижата, положена за децата, е видима. Почти всяко едно от тях започва по-бързо да наддава килограми, част от тях правят опити да ходят, да изговарят отделни думи, да издават звуци. Осезателно впечатление прави разликата между тези деца, които не са били включени в програмата, и тези, имайки своите „баби“, споделят доброволците от ТВАСТ.

Друг проект – „Баба от сърце“, също осигурява баби, които хем вършат своите чудеса, хем пък получават заплащане, при това – доста над пенсията.

„Много полезна е бабата за всяко индивидуално дете, но проблемът като цяло остава нерешен. Не е важно просто да се демонстрира закриване на домовете убийци и децата да продължават да умират, докато се симулират процедури, а да се гарантира реална подкрепа на семействата чрез създаването на среда, в която детето и родителите (биологични или приемни) да имат нормални човешки условия за възможно най-пълноценен живот“, коментира пред журналисти Мая Стоянова.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *