Потънало пиратско съкровище търсят край Несебър!

Созопол

Созопол е град с дълга история, земите около него са населени с хора още от дълбока древност. Първите обитатели на местността около града са дошли преди 6000 години. 

Тяхното име ни е известно то бащата на историята и археологията – легендарният Херодот. Името на племената населявали тези земи е скирмиани.

По късно тук се заселват гръцки преселници от малоазийския град държава Милет и основават на полуострова град държава Аполония, в чест на древногръцкия бог Аполон.

Едва през 330 година от нашата ера Аполония сменя името си на Созопол.  Това станало заради обявяването на християнството за държавна религия от император Константин. Турците превземат града през април 1453 година. Вече в пределите на Османската империя, голяма част от жителите на града са били записани в султанския ферман като негови лични данъкоплатци.

Сребърни турски монети

За да запазят статута на града като личен хас на султана, тук не са били заселвани мюсюлмани. Градът процъфтявал и под Османско владичество, корабите на местните жители пътували по всички известни тогава морета, чак до Венеция. Созопол станал основен източник на жълтици за султанската хазна.

карта на потъналит кораби в черно море

Именно това привлякло пиратите към града. Мълвата за богатството на града се разнесла из всички пристанища. През 1623 година бреговете на Отоманската империя били нападнати от пирати казаци.

Дивите пирати превзели целия град и накарали жителите на Созопол да им предадат всичкото си богатство, злато и сребро. Въпреки че казаците били христяни, те не пожалили нито църквите, нито манастирите.

Несебър

Пиратите задигнали цялата църковна златна и сребърна утвар от храмовете. След разграбването на града, казашката флотилия се отправила към Несебър.

Но буря се извила и потопила всички тежко натоварени кораби на пиратите близо до Несебър. Все още останките на тези кораби не са намерени или с други думи, едно същинско съкровище лежи на дъното, под все още не претърсените води.

търсачи на съкровища в Черно море

Дори тази есен през септември, бреговете на Созопол и Несебър, щели да бъдат посетени от екипа на Робърт Маркс, ветеран водолаз и автор на десетки книги за подводна археология и търсене на загубени съкровища.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/sXobWVhuaK4

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *