Последната далавера на Иво Прокопиев

Иво Прокопиев
Иво Прокопиев

  Най-големият на Балканите комбинат за целулоза и хартия край Разлог се превърна в златна кокошка за Иво Прокопиев. Върху руините му олигархът вдигна грандиозен соларен парк. Издателят, който иначе има огромни претенции да е емблема на белия бизнес, повтори в Разлог порочната схема, по която бедни цигани стават притежатели на фирми, натежали от данъчни и други задължения.

Първо, той обеща да направи увеселителен парк върху руините на бившия хартиен гигант, след което веднага ипотекира в банка земята му – над 800 декара. След това докара фирмата собственик на земята „Пиринленд инвестмънтс“ АД до фалит и сега тя се води собственост на обитател на 7-и люлински микрорайон.

Някогашната гордост на българската хартиена промишленост край Разлог е разбита почти веднага след промените. Комбинатът, в който навремето работи цял Разлог, попада покрай приватизацията в ръцете на бизнесдамата Валентина Шошкова. Тя е дъщеря на дипломат от годините на социализма.

Жената, която носи името на първата космонавтка, сега е избрала за свой дом френската Ривиера, и по-точно Кан. Нейните фирми „Валфин“ и „Цвета“ прилапват комбината за целулоза и хартия „Пиринхарт“ АД. „Валфин“ е регистрирана през 1995 г. в Милано, а „Цвета“ е със седалище в швейцарския град Масаньо. Странното название на фирмата всъщност е малкото име на покойната недъгава сестра на Шошкова.

Слънчевите панели на Прокопиев кацнаха върху руините на комбината за хартия
Слънчевите панели на Прокопиев кацнаха върху руините на комбината за хартия

На свой ред компанията на Иво Прокопиев „Алфа дивелопмънтс“ ЕАД започва да изкупува предприятието, когато се засилва интересът към Разлог като голф и ски дестинация. Според запознати заводът излиза доста тънко на Прокопиев. Чрез фирмата си „Рекс 2000″ той прехвърля на Шошкова два луксозни апартамента в сграда на скъпата столична улица „Шейново“. На по-късен етап Прокопиев напуска фирмата и тя остава собственост на Шошкова. Сделката е направена чрез португалска офшорка „Рексония сервишос де консултория“.

Към края на 2009 г. олигархът вече притежава 82,23% от капитала на разложкия комбинат „Пиринхарт“. След това изкупува и останалите дялове чрез фондовата борса, при това на цена от 3,40 лв. за акция. Източници пресмятат, че хартиеният комбинат, проснат на площ от 800 декара, излиза на Прокопиев не повече от 10-ина милиона лева. Запознати считат, че немалки суми са дадени и на ръка, за да се прескочи доказването на произхода им. За това, разбира се, е трудно да бъдат дадени доказателства, защото, ако е имало такива плащания, те са станали на четири очи между бизнесмена и българката от Кан. Междувременно Прокопиев разширява новата си придобивка, като изкупува и завода за дрожди, който е в съседство. Двете предприятия не работят и първата задача на новия собственик е да ги нареже на скрап и да разчисти терена.

Само месец след сделката, твърдят източниците, като се позовават на справки от имотния регистър, земята е заложена в гръцка банка за около 60 млн. евро, въпреки че пазарната оценка на имота е в пъти по-малко.

Иво ПрокопиевМедиите на Прокопиев започват да гърмят за бъдещето, което очаква 800-те декара край Разлог. Новият собственик на имота вече е с ново име -„Пиринленд инвестмънтс“ ЕАД, като той е дъщерно дружество на „Пиринхарт“ АД, част от голямата групировка на Прокопиев – „Алфа дивелопмънтс“ ЕАД. Подчинените на Прокопиев надуват обещания като балони, че на мястото на рушащите се фабрики ще бъдат изградени нови зони за отдих и развлечение. За разработването на цялостната концепция била „привлечена“ американската компания, която консултирала „Дисниленд“, студиата „Уорнър Брос“, „Юнивърсъл“, „Колумбия Пикчърс“ и „Туенти Сенчъри Фокс“. Големият комин на комбината уж нямало да се взривява, а щял да се запази за доизграждане на атракционна кула с панорамни ресторанти и т.н. Големите раздувки за грандиозния развлекателен и увеселителен парк го представят като първия „Дисниленд“ в България който щял да се казва „Пиринленд“. Според отлично информираните източници, рекламната кампания за единствения и неповторим „Дисниленд“ е глътнала над 200 хил. лева.

Кметът на града по това време, а днес депутат от ГЕРБ Любен Татарски заявява пред медиите на Прокопиев, че „общината е осигурила необходимото, за да съдейства бързо на предприемачите“.

Нищо подобно обаче не се случва и никакъв увеселителен парк не се появява за радост на туристите. „Алфа финанс“ явно не е и имала подобни намерения. Върху разчистения терен от отломките на целулозния комбинат израства огромен соларен парк, в който според източниците са вложени доста пари от Брюксел. Помпозните обещания, че ще се възстанови естественият вид на региона, завършват с поставянето на слънчевите батерии.

„Разлог Енерджи парк“, собственост на „Алфа Енерджи холдинг“, изгражда 15 МВт соларен парк върху 513 декара на територията на комбината за целулоза и хартия и завода за дрожди. Започва да продава скъп ток и да трупа баснословни печадби.

Кредити са загърбени с ловка хватка „Пиринленд инвестмънтс“ ЕАД, който е заложил земята в гръцка банка срещу 60 млн. евро, от 21 август тази година вече има нов собственик, фирмата е прехвърлена на някой си Огнян Тихов от 7-и микрорайон в „Люлин“. На 20 август е открито и производство по несъстоятелност на фирмата. Всичко това е направено в съда във Видин. Според юристи той е избран поради това, че не е натоварен и делата там минават светкавично. А и не привличат особен интерес.

След като фирмата се обяви в несъстоятелност, всички дела срещу нея ще бъдат прекратени. Така схемата на честния бизнесмен Иво Прокопиев получава своя логичен финал.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *