Плащаме 1 млн. евро за арестите на Цветан Цветанов

 

Лавина от дела залива Страсбург заради провалите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов
Лавина от дела залива Страсбург заради провалите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

  Над 1 милион евро ще струват акциите на Цветан Цветанов на българския данъкоплатец. Заради полицейско насилие по негово време като вътрешен министър има заведени над 15 дела в Страсбург и по всички ще бъдем осъдени. Жалкото е, че няма да ги плати той, а всички ние“, казва един от адвокатите, които защитават хора с нарушени права. Арестуваните в Мировяне „контрабандисти на цигари“ семейство Начкови също водят дело заради ареста си, при който са бити. В къщата им бяха открити няколко кутии цигари без бандерол. Разследването срещу тях е прекратено, както и при Борислав Гуцанов.

Журналисти научиха, че Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Сантиров също водят дела в Страсбург.

Акции на МВРТе стигнаха до съд но бяха тотално оправдани и се очаква и по техните арести, наредени от Цветанов, България да плати солени суми. От всички показни акции по негово време като вътрешен министър бракът е около 95 процента, твърдят служители на МВР, т.е. след арестите разследването се прекратява или съдът оправдава задържаните. Повечето от унижените обаче търсят правата си и съдят прокуратурата за незаконни обвинения и държавата в Страсбург заради полицейщината, разпоредена от Цветанов.

Юристи очакват лавина от дела в Страсбург през следващите години, когато балонът на ГЕРБ в борбата с престъпността ще се спука още веднъж.

Процесът срещу Борислав Гуцанов беше прекратен
Процесът срещу Борислав Гуцанов беше прекратен

Миналата седмица депутатът от ГЕРБ Борислав Гуцанов спечели поредното дело и трябва да му се изплатят 44 хиляди евро. Само преди два месеца същият съд глоби България, защото той беше арестуван показно в акция „Медузите“ и обвинен в злоупотреба с обществена поръчка за покупка на автобуси. Тежковъоръжени и маскирани барети нахлуват в дома му през 2010 година. По заповед отгоре те са насочвали автомати към съпругата и децата на Гуцанов, а самият той е подложен на унижения. След това лежи и 2 месеца в ареста, което се оказва напразно.

Всъщност идеологът на показността и демонстрацията на сила при акциите на „МВР пикчърс“ е бил самият Цветанов. Според известен психолог начинът, по който са се извършвали арестите от МВР под неговото управление, издават слабостта му като професионалист. От силовите действия се срамували дори изпълнителите от групите за задържане и преките им ръководители.

Николай Цонев също води дело в Страсбург
Николай Цонев също води дело в Страсбург

„Цветанов има два тежки комплекса, с които не можа да се справи и заради тях ще плащаме обезщетения.

Първият комплекс се нарича Бойко Борисов. Цветанов осъзнава, че без ментора си нищо не може да постигне. Той нито е толкова привлекателен за масите, нито има качествата на лидер, каквито безспорно притежава Бойко. Не можа да излезе от сянката му. Но по-опасен е вторият комплекс. Цветанов никога не е бил ченге в истинския смисъл на думата, никога не е вършил оперативна работа и не е виждал бандит на живо, преди да стане министър. Винаги е бил чантаджия и бюрократ. Точно заради това са тези показни акции, екшъни, барети, маски, оръжия. Целта на Цветанов беше хората да видят, че той лови бандити. Докато текат кадрите по телевизията за арести, той да говори. Всъщност Цецо никога не е правил това и искаше да компенсира липсата в професионалната си кариера. Ето затова сега ще ни съдят в Страсбург“, обяснява разпалено бивш служител на МВР, сега адвокат.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *