Пламен Орешарски реши – плоският данък остава!

Пламен Орешарски

  От БСП отстъпиха на Пламен Орешарски и ДСП и кандисаха да не барат плоския данък, който възнамеряваха да махнат в предизборната си програма.

Главната заслуга за това е най-вече на Орешарски, който като министър на финансите по време на Тройната коалиция въведе данъка и до сега продължава да поддържа.

Всъщност, тогава се говореше, че Коалицията не била тройна, ами четворна. И четвъртият й партньор в нея бил именно Орешарски.

Защото си има собствено мнение по редица въпроси и си го отстоява до край.

Както тогава, така и сега, финансистът е твърдо убеден, че във времена на криза, каквото безспорно е днешното. Данъчната система не бива да се пипа с пръст за да не станат нещата още по-зле.

Затова възнамерява да пълни държавната хазна не от увеличаване на данъците, а от подобряване на събираемостта на приходите, ограничаване на измамите и корупцията, и борба със сивата икономика. Което ще рече – засилване на регулативните и контролиращи функции на държавата и затягане на данъчната администрация.

Тъй като запазването на плоския данък може да инициира отново народното недоволтво ексфинансовият министър си е направил сметката да намери нови 200 милиона за бюджета, които да отидат за социално подпомагане: майчински, енергийни помощи, помощ за първолаци и т. н.

Как обаче ще се развият нещата в бъдеще, не е ясно. Засега обаче е факт, че плоският данък остава, а за най-пострадалите от кризата ще се търсят резерви.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *