Парите за европроектите не стигат за добрите идеи

  Пълен е хаосът в повечето програми, където бенефициенти не са държавни компании. Това се случва по-малко от 18 месеца преди края на първия програмен период. Основната причина е изцяло грешното разпределение на средствата по отделните оси и мерки. В момента това води до ситуация, в която стотици отлични проекти стоят, без да има финансиране за тях. В същото време има мерки, за които никой не иска да кандидатства.

Най-драстичните примери са в Програмата за развитие на селските райони и в Оперативна програма „Конкурентоспособност“. По нея проблемите се виждаха още в началото на годината. Тогава за една от най-добрите мерки – тази за развитие на иновациите, се получиха стотици проекти. Те покриваха изискванията, но огромната част от тях влязоха в резервен списък който да чака допълнителни средства. В началото на август най-сетне бе решено да се преразпределят около 35 млн. лв. свободни средства. Те се равняват на държавната субсидия за всички потенциално добри проекти. Това е 15% от финансирането на всеки европроект, като останалите 85% идват от Брюксел. Много бързо обаче се оказа, че и тези 35 млн. лв. няма да са достатъчни и сега стотици кандидат бенефициенти чакат повторните откази.

По земеделската програма – ПРСР, бе подходено по-драстично, където бяха преместени близо 500 млн. евро в три мерки от други, за които нямаше никакъв интерес. И тук обаче се оказва, че нещата не са сметнати добре. Ето например по мярката за модернизиране на стопанствата са подадени 702 проекта. Общата им стойност надхвърля 300 млн. евро. Средства прехвърлени по тази мярка обаче са едва 215 млн. евро. През годината бяха прехвърлени парични средства и за осъществяване на основни услуги в населените места. До месеце август, трябва да е приключил приемът на проекти от общините. Били подадени 250 заявления от местните власти за близо 500 млн. евро. Това неколкократно надхвърля наличния бюджет от 121 млн. евро.

По друга общинска мярка – за обновяване на населените места, са подадени 221 проекта за повече от 84 млн. евро. Бюджет с който се разполага пък е 21 млн. евро. Излиза, че и повечето кандидати за пари в земеделието ще останат с пръст в устата. А тук са две от най-уязвимите групи – малкият и среден бизнес и малките общини. Малките общински администрации са тотално пренебрегнати.

Именно поради тази причина през следващия програмен период те ще готвят интегрирани проекти, за да могат наистина да получат някакви европейски средства.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *