Пак лъжат с вдигането на минималната работна заплата!

Симеон Дянков

  Финансовият министър Симеон Дянков пусна поредния блъф за увеличение на бюджетните заплати два месеца преди да внесе бюджет 2013 г. Той изчисли, че средното увеличение за чиновниците ще бъде 20%, като само за финансовото министерство заплатите се качват от 1 август средно с 27%.

Министърът чистосърдечно заяви, че това увеличение идва от вкарването в основната заплата на странични приходи, които досега са били „тихичко раздавани“. Той има предвид приходите на отделните ведомства от допълнителни административни услуги, такси, приходи от концесии и налагани глоби. Симеон Дянков обаче пропусна да обясни, че това де факто не е никакво увеличение на заплатите, защото държавните чиновници и сега си взимаха тези пари под формата на допълнително материално стимулиране – прословутото ДМС. Типичен пример в това отношение са служителите на Националната агенция по приходите и агенция „Митници“. Там на всеки 3 месеца се раздаваха ДМС-та в размер на една допълнителна заплата, което е увеличение върху основната с 30%. Сега тези ДМС-та вече ще влизат в основната заплата и ще се раздават „на калпак“.

Естествено, върху тях отново няма да се начисляват осигуровки, като чиновниците продължават да са най-привилигированото съсловие, защото държавата им плаща за пенсия и здраве.

Влизането на ДМС-тата в основната заплата поставя под въпрос системата на бонуси, която е залегнала в новия модел на заплащане на държавния служител, която е в сила от август. Според него отделно от основните заплати служителите ще имат право на до 80% бонуси от годишната си заплата, но общо не повече от 30% от фонд „Работна заплата“ за съответното ведомството. Тези бонуси де факто в болшинството от случаите идват именно от по-добрите резултати, като повече събрани данъци, повече разкрити данъчни или митнически престъпления. Но те вече са в основната заплата и явно финансовият министър ще трябва да измисли нови критерии за даване на бонуси. Той трябва и да обясни на чиновниците, защо се връща пълната уравниловка – един и същи пост и ранг в отделно ведомство ще получава еднакво възнаграждение. Независимо от конкретната сложност на задълженията и конкретните отговорности.

Естествено, държавният служител и при сегашната ситуация е в пъти по-добре от частника. За частните фирми остава да пият една студена вода, защото единственото нещо, което се предвижда за тях в бюджета, като вдигане на доходите, е символичното увеличение на минималната работна заплата. Тя ще се качи с 20 лв. от 290 до 310 лв., като не бе уважено искането на синдикатите за увеличение поне до 330 лв. Минималната работна заплата обаче има отношение единствено за някои социални плащания, а може да повлияе и за увеличение на най-ниските осигурителни прагове.

Пенсионерите също ще чакат подаяние, което ще получат предизборно – през май 2013 г., когато пенсиите ще бъдат увеличени с по 8%. Стопанската камара още от сега реагира остро срещу идеята да бъде даден по-висок процент на по-ниските пенсии, но финансовият министър обикновено си прави каквото си поиска.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *